Recepti

SATARAŠ

Sastojci:

2 veća crvena luka
4 žute paprike
4 zelene paprike
6 paradajza
suncokretovo ulje za prženje
so
biber

Priprema:

Prvo treba pripremiti paradajze da im kasnije lakše ogulimo kožicu.

U veću posudu na šporetu staviti vodu da proključa.

Za to vreme paradajzu zaseći kožicu na četiri jednaka dela.

Kada voda proključa maknuti je sa strane, te u nju oprezno staviti paradajz.

Ostaviti ih u vodi dok se drugo povrće čisti i seče.

Oguliti oba crvena luka pa ih narezati na režnjeve.

Zatim žutim opranim paprikama ukloniti semenke, pa ih iseckati na trakice.

Na isti način pripremiti i zelene paprike.

Zatim izvaditi paradajze iz vode te im ukloniti kožicu i naseći na kockice.

U veću posudu sipati ulje za prženje i pustiti ga da se zagreje.

Staviti luk i pržiti ga 10-ak minuta na srednje jakoj vatri uz mešanje.

Zatim ubaciti žutu, pa zelenu papriku.

Dobro izmešati, poklopiti i pustiti da krčka 15 minuta.

Zatim u posudu sipati naseckani paradajz, pa uz povremeno mešanje pustiti da kuva oko 30 minuta.Za to vreme tekućina u satarašu će se redukovati.

Pred kraj kuvanja posoliti i pobiberiti po ukusu i kuvati još 5 minuta.

Print Recipe
SATARAŠ
Sataraš
Serviranje
Serviranje
Sataraš

PIZZA KIFLICE

Sastojci:


Za testo:

30 g svežeg kvasca,
1 dl vode,
2 dl mleka,
1 kašičica šećera,
100 g masti ( ili putera ako ne koristite svinjsku mast),
1 jaje,
2 kašičice soli (ravne),
450 g brašna

Za nadev:

100 g šunke( domaće ili stišnjene u crevu),
100 g trapista,
200 g kečapa

Za premaz:

1 jaje,

po želji susam

Priprema:

Kvasac rastvorite sa kašičicom šećera u mlakoj vodi i ostavite da nadođe.

U činiju sipajte prosejano brašno, dodajte so,  jaje, mast (puter), mleko i nadošao kvasac.

Umesite testo, pa ga ostavite pokrivenog da udvostruči volumen.

U međuvremenu pripremite nadev: iseckajte šunku na komadiće, a trapist narendajte.

Testo podelite na tri dela, a potom jedan premesite i razvijte oklagijom u krug. Isecite ga na osam trouglova, zasecite svaki po sredini, te stavite po malo šunke i trapista i prelijte kečapom.

Zavijajte kiflice na uobičajen način – savijte krajeve ka unutra i rolajte od šireg dela ka užem.
Tako postupite i sa preostale dve jufke.

Oblikovane kiflice ređajte na papirom za pečenje postavljen pleh , ostavite ih da odmore dok se rerna zagreje na 200 °C, a potom ih premažite razmućenim jajetom, pospite susamom, i pecite 20-tak minuta.

Print Recipe
PIZZA KIFLICE
pizza kiflice
Serviranje
Serviranje
pizza kiflice

KIFLICE SA GRČKIM JOGURTOM

Sastojci:

Testo:

150 g grčki jogurt,
1 kg brašno,
1 kom jaja,
2 dl ulje,
3,5 dl mleko,
1 kom svež kvasac,
1 kom prašak za pecivo,
2 kašičice šećera,
2 kašičice soli

Fil:

1 kom jaja,
125 g feta sir


Premaz:

1 kom jaja
ulja (malo)
susam (količina po ukusu)

Priprema:

Testo:


Od potrebne količine mleka odvojiti oko 1 dl, smlačiti ga, dodati šećer i u njemu rastopiti kvasac. Pustiti da se digne. Za to vreme u dublji sud sipati deo brašna, so, jaje, jogurt, mleko i ulje, promešati te usuti nadošli kvasac. Po potrebi dodavati brašna dok se ne umesi testo koje se ne lepi. U toku izrade testa sipati prašak za pecivo.

Ovako umešano podeliti na šest loptica. Pustiti ih da rastu oko 15 minuta.

Svaku lopticu razvući u krug i podeliti na osam delova, filovati i uvijati kiflice. Redjati u pleh obložen pek papirom, ostaviti da rastu oko 20 minuta i premazati umućenim jajetom sa malo ulja. Posuti susamom.

Kiflice sa grčkim jogurtom peći u predhodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Prijatno sa Ukusom!

Fil:

Feta sir izgnječiti i pomešati sa jajetom pa filovati kiflice.

Print Recipe
KIFLICE SA GRČKIM JOGURTOM
kiflice sa grckim jogurtom
Serviranje
Serviranje
kiflice sa grckim jogurtom

MAFINI SA SUVIM ŠLJIVAMA I MAKOM

Sastojci:

  • 4 komada jaja,
  • 200g šećera u prahu,
  • 120g maslaca,
  • 100ml mleka,
  • 120g maka,
  • 100g suvih šljiva,
  • 50ml ruma,
  • 200g kisele pavlake,
  • 1 kesica vanile,
  • 1 kesica rum šećera,
  • 1 kesica praška za pecivo,
  • 100g bele čokolade za ukrašavanje

Priprema:

Izvaditi maslac iz frižidera ranije da bi bio sobne temperature.

Iseckati suve šljive i preliti ih rumom.

Prokuvati mleko i preliti mak, pa ostaviti da se prohladi.

Uključiti rernu da se zagreva na 180 stepeni.

Odvojiti žumanca i belanca u posebne posude. Prvo umutiti belanca i polovinu šećera u prahu. Skloniti sa strane, pa uzeti činiju sa žumancima. U žumanca dodati maslac i ostatak šećera u prahu, vanilin i rum šećer.

Dobro umutiti, zatim dodati popareni mak i pavlaku.

Opet dobro sjediniti, pa dodati prethodno prosejano brašno koje smo pomešali sa praškom za pecivo, promešati kašikom. U to dodati iseckane suve šljive sa rumom.

Sjediniti dobro, pa na kraju umešati šam od belanaca koji smo umutili odmah na početku.

Modle za mafine napuniti papirnatim korpicama i kašikom rasporediti testo.

Ukupno se dobije oko 24 mafina.

Peče se u prethodno zagrejanoj rerni 20 minuta.

Prohlađene mafine ukrasiti otopljenom belom čokoladom.

Print Recipe
MAFINI SA SUVIM ŠLJIVAMA I MAKOM
mafini sa suvim sljivama i makom
Obrok desert
Serviranje
Obrok desert
Serviranje
mafini sa suvim sljivama i makom

GRČKA PITA SA PUDINGOM

Sastojci:

  • 12 listova gotovih kora za pite, to je oko 450g,
  • oko 150 do 200g maslaca za premazivanje,

Za fil:

  • 1l mleka,
  • 3 jaja,
  • 200g šećera,
  • 150g griza,
  • 2 vanilin šećera,
  • 50 -70g maslaca,

Za preliv:

  • 300g šećera,
  • 200ml vode,
  • sok od 1 veće pomorandže i veći deo njene kore

Priprema:

Prvo skuvati sirup, pošto je potrebno da se ohladi i bude sobne temperature i sa njim se preliva vruća pita kada se izvadi iz rerne.

Sjediniti sve sastojke za sirup, prokuvati na srednjoj temperaturi par minuta samo dok se šećer rastopi.

Sirup ne treba da bude gust kao za baklavu već ređi.

Ostaviti sa strane da se ohladi. Kad treba da se prelije kolač izvadi se kora pomorandže.

Zatim skuvati fil:

Mleko staviti u šerpu da se kuva na srednjoj temperaturi, ali odvojiti jednu čašu.

U činiji umutiti viljuškom jaja sa šećerom, dodati griz pa sve lepo razmutiti sa mlekom.

Kad mleko počne da vri, sipati masu i zakuvati griz.

Dodati maslac i vanilin šećer.

Ostaviti sa strane da se prohladi poklopljeno da se ne bi uhvatila korica odozgo.

Finalni postupak:

Rastopiti maslac, premazati pleh velicine 24x36cm i sa strane i dno, pa početi sa ređanjem kora.

Svaku koru pomoću četkice premazati rastopljenim maslacem. Ređati ih u pleh, ali tako da pokrijete dno, bočne ivice i da malo prelaze preko ivice koje ćete kasnije da preklopite preko.

Tako utrošiti 10 listova, a 2 ostaviti za odozgo.

Sipati topao fil odozgo, poravnati.

Kore koje prelaze preko ivice pleha vraćati jednu po jednu preko fila premazujući ih maslacem.

Zatim preko celog kolača staviti one dve kore koje smo ostavili sa strane i njih takođe premazati maslacem.

Oštrim nožem iseći samo gornji sloj kora na veću parčad.

Obavezno odozgo poprskati kolač hladnom vodom da se ne bi uvrnuli listovi tokom pečenja.

Staviti u prethodno zagrejanu rernu da se peče na 170 stepeni dok ne dobije zlatno braon boju. Sigurno jedno 40 minuta u zavisnosti od rerne, ali videćete najbolje po boji.

Pečen kolac ostaviti da odstoji par minuta pa preliti sirupom.

Ostaviti da se prohladi.

Kolač mozete da prelijete i sirupom u koji ste dodali limunov sok i cimet, ili muskatni oraščić, ili od svega po malo, prosto ugodite sebi onako kako vi volite.

Print Recipe
GRČKA PITA SA PUDINGOM
grcka pita
Obrok desert
Serviranje
Obrok desert
Serviranje
grcka pita

MONTE TORTA

Sastojci:

Za koru:

  • 6 belanaca,
  • 6 kašika šećera,
  • 6 kašika brašna,
  • 150g pečenih lešnika,

Za fil:

  • 1l mleka,
  • 6 žumanaca,
  • 100g šećera,
  • 2 kašike brašna,
  • 2 pudinga sa ukusom vanile,
  • 1 kašika arome vanile,
  • 250g maslaca,
  • 100g šećera u prahu,
  • 200g nutele,
  • 100g pti ber keksa,
  • 100g crne čokolade,

Za ukrašavanje:

  • 300ml slatke pavlake,
  • 50g pečenih lešnika,
  • 80g crne čokolade,
  • 1 kašika ulja

Priprema fila:

Žumanca umutiti sa šećerom, dodati prašak za puding i brašno. Sve sjediniti, pa polako sipati malo po malo mleka sve vreme mešajući kašikom da bi se masa polako razredila i da nema grudvica.

Ostatak mleka staviti da prokuva i zakuvati fil. Skloniti sa ringle, i ostaviti da se fil ohladi. A za to vreme ispeći koru.

Maslac sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu i pomešati sa ohlađenim filom.

Masu podeliti na dva dela, u jedan dodati otopljenu čokoladu, a drugi ostaje isti.

Priprema kore:

Pečene lesnike usitniti u secku tako da bude srednje krupne veličine.

Okrugao pleh sa štipaljkom, prečnika 26cm, obložiti papirom (samo dno), zatvoriti obruč i premazati margarinom po dnu preko papira i malo sa strane. Posuti lešnike po dnu.

U vangli mikserom umutiti belanca uz postepeno dodavanje šećera. Kada je masa čvrsta dodati brašno tako što ga prosejemo kroz sito i polako umešamo spatulom.

Sipati u pleh preko lešnika, poravnati i staviti da se peče 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Ohlađenu koru prvo okrojiti nožem u krug, otvoriti obruč, skinuti ga.

Tacnu staviti preko i okrenuti naopačke, tako da su lešnici odozgo.

U šerpici na umerenoj temperaturi ugrejati nutelu, da bi mogla da se premaže preko lešnika. Keks izlomiti na sitnije krupnije delove pa poređati preko premazane nutele.

Obruč u kome se pekla kora oprati i vratiti preko torte. Tada sipati prvo žuti fil preko keksa. Poravnati tortu i staviti u friz ili zamrzivač, na kratko, samo dok se malo stegne da se filovi ne pomešaju. A zatim čokoladni fil koji takodje poravnamo.

Tortu staviti u frižider da prenoci, pa je sutradan ukrasiti umućenom slatkom pavlakom i rastopljenom čokoladom.

Print Recipe
MONTE TORTA
monte torta
Obrok desert
Serviranje
Obrok desert
Serviranje
monte torta

KOLAČ SA ĐUMBIROM

Sastojci:

  • 100g maslaca,
  • 100g šećera,
  • 3-4 kašike meda,
  • 1 kašičica arome vanile,
  • 2 jaja,
  • 300g namenskog brašna za fine kolače,
  • 1 ravna kašičica sode bikarbone,
  • 1 kašičica cimeta,
  • 1 kašičica đumbira,
  • 1 kašičica začina za medenjake,
  • ¾ kašičice soli,
  • 250ml vruce vode

Za ukrašavanje:

Preliv

  • 50g maslaca,
  • 3 kašike šećera u prahu,
  • 200g kajmaka
  • malo seckanih oraha (po želji)

Priprema:

Omekšali maslac sobne temperature penasto umutiti sa šećerom, vanilom i medom. Dodati jaje, dobro umutiti a zatim i dodati i drugo jaje.

U drugoj činiji pomešati sve suve sastojke, prosejati kroz veću cetku i uz dodatak vode umešati u masu.

U kalupu za banana hleb, koji se obloži papirom za pečenje sipati masu i peći. Rernu prethodno zagrejati na 180 stepeni, i peći kolač oko 40 minuta.

Ostaviti ga da se ohladi.

Preliv:

Umutiti omekšali maslac sa šećerom u prahu pa dodati kajmak, može umesto kajmaka i krem sir ili neki drugi sitan sir po želji.

Premazati kolač odozgo i posuti iseckanim orasima.

Kolač mozete peći i u modlicama za mafine, bice savršeni, ili u pravougaonom plehu i sečete u kockice.

Možete dodati i u smesu malo seckanih oraha, lešnika ili badema po želji.

Ako želite čokoladni izgled u smesu dodajte kašičicu kakaoa.

Print Recipe
KOLAČ SA ĐUMBIROM
kolac sa đumbirom
Obrok desert
Serviranje
Obrok desert
Serviranje
kolac sa đumbirom

HAMBURGER LEPINJE

Sastojci:

  • 200ml toplog mleka,
  • 100ml vode,
  • 30g kvasca,
  • 1 kašika šećera,
  • 1-2 kašike brašna,
  • 1 jaje,
  • 150g maslaca ili margarin,
  • oko 600g namenskog brašna,
  • 2 ravne kašičice soli,

Za premazivanje

  • 1 jaje,
  • 1 kašika mleka,
  • susam za posipanje

Priprema:

U toplo mleko i vodu staviti kvasac, šećer i brašno. Promešati, poklopiti folijom pa ostaviti da odstoji da se kvasac aktivira jedno desetak minuta.

Rastopiti maslac, dodati umućeno jaje i sve sipati u nadošli kvasac.

Postepeno dodavati prethodno prosejano brašno i so.

Testo ce izgledati da je lepljivo i da treba jos brašna, ali ne dodavati više. Staviti malo maslinovog ulja odozgo, odvojiti testo od ivica suda, i formirala loptu.

Pokriti sam je folijom i ostaviti na toplom da se udvostruči.

Posle sat vremena, testo izručiti na, sa vrlo malo brašna posutu, radnu povrsinu. Za veće hamburgere odvajati po 150g od testa (da budu i lepinjice veće) i formirati loptice. Za manje hamburgere praviti manje loptice.

U papirom obložen pleh od rerne poredjati lepinje. Pokriti ih prvo folijom, pa krpom ( da se krpa ne bi zalepila za lepinje) i ostaviti da odmore.

Tek tada se uključi rerna da se zagreva na 180 stepeni.

Posle dvadesetak minuta svaku lepinju premazati mešavinom jajeta i mleka. Posuti sa dosta susama i staviti da se peku.

Kad dobiju divnu zlatno žutu boju I cela kuhinja zamiriše, izvaditi iz rerne i pokriti krpom do upotrebe.

Print Recipe
HAMBURGER LEPINJE
hamburger lepinje
Serviranje
Serviranje
hamburger lepinje

PILEĆI BATACI U BRAŠNU

Sastojci:

  • 8 pilećih bataka,
  • 1 zelena paprika,
  • Nekoliko kašika masti (može i ulje),
  • So, suvi začin, meko brašno

Priprema:

Dva sata pre pečenja svaki batak 3-4 puta probodite viljuškom do kosti u delu u kom je najdeblji i posolite. Oko kosti u donjem delu i na vrhu stavite i malo suvog začina – vegete ili bilo kog drugog koji koristite.

Ostavite batake da odstoje u frižideru i pred samo pečenje dobro ih uvaljajte u brašno sa svih strana. Kad to uradite sa svim batacima,počnite ponovo od prvog i još jednom ih dobro uvaljajte.

Dok to radite, u tiganj u kom ćete ih peći stavite masti toliko da je bude do trećine batka kad počnete da pečete meso.

Ugrejte mast, ali ne previše, i jedan po jedan spuštajte batake.

Temperatura je vrlo važna, jer brašno ne sme spasti. Nemojte ih okretati previše brzo, treba da uhvate lepu žutu koricu sa svake strane. Tek tada u tiganj dodajte zelenu papriku koju ste isekli na komade, ona će piletini dati divan miris.

Pecite uz povremeno okratanje i slobodno tu i tamo pritisnite svaki viljuškom, jer će kroz proreze od viljuške izaći višak vode i bataci će biti lepše pečeni.

Gotovi su kad dobiju zlatnobraon boju.

Kao prilog, uglavnom se služi pržen krompir i sezonska salata.

Print Recipe
PILEĆI BATACI U BRAŠNU
pileci bataci u brasnu
Obrok glavno jelo
Serviranje
Obrok glavno jelo
Serviranje
pileci bataci u brasnu

KOCKE SA JABUKAMA

Sastojci za testo:

  • 3 cela jajeta,
  • 1 čaša jogurta,
  • 1 čaša (od jogurta) šećera,
  • 1,5 dl ulja,
  • 400 g brašna tip 400-meko,
  • 1 prašak za pecivo,

Fil:

  • 10 većih jabuka,
  • 1 kašika griza,
  • 5 kašika šećera,

Za posipanje:

  • šećer u prahu

Priprema:

Oljuštite jabuke i tako cele stavite i u vodu u koju ste dodali kesicu limuntusa, da ih voda skroz prekrije.

U dubljoj činiji mikserom ulupajte jaja, postepeno dosipajte šećer, zatim jogurt i ulje, a na kraju prosejano brašno i prašak za pecivo.

Kada se sve lepo sjedini, pola mase sipajte u namašćenu i brašnom posutu dublju tepsiju (dimenzija 20×35 cm) i pecite na 200 C sve dok se odozgo ne uhvati tanka korica.

Za to vreme iseckajte jabuke na kockice, i kad procenite da se korica na testu formirala, izvadite pleh iz rerne i na testo ravnomerno rasporedite jabuke.

Jabuke pospite grizom i šećerom.

Preko toga sipajte preostalu količinu testa i pecite dok testo ne dobije zlatno-žutu boju.

Gotov kolač pospite prah-šećerom i isecite na veće kocke.

Print Recipe
KOCKE SA JABUKAMA
kocke sa jabukama
Obrok desert
Serviranje
Obrok desert
Serviranje
kocke sa jabukama