Sastojci:

  • 200ml toplog mleka,
  • 100ml vode,
  • 30g kvasca,
  • 1 kašika šećera,
  • 1-2 kašike brašna,
  • 1 jaje,
  • 150g maslaca ili margarin,
  • oko 600g namenskog brašna,
  • 2 ravne kašičice soli,

Za premazivanje

  • 1 jaje,
  • 1 kašika mleka,
  • susam za posipanje

Priprema:

U toplo mleko i vodu staviti kvasac, šećer i brašno. Promešati, poklopiti folijom pa ostaviti da odstoji da se kvasac aktivira jedno desetak minuta.

Rastopiti maslac, dodati umućeno jaje i sve sipati u nadošli kvasac.

Postepeno dodavati prethodno prosejano brašno i so.

Testo ce izgledati da je lepljivo i da treba jos brašna, ali ne dodavati više. Staviti malo maslinovog ulja odozgo, odvojiti testo od ivica suda, i formirala loptu.

Pokriti sam je folijom i ostaviti na toplom da se udvostruči.

Posle sat vremena, testo izručiti na, sa vrlo malo brašna posutu, radnu povrsinu. Za veće hamburgere odvajati po 150g od testa (da budu i lepinjice veće) i formirati loptice. Za manje hamburgere praviti manje loptice.

U papirom obložen pleh od rerne poredjati lepinje. Pokriti ih prvo folijom, pa krpom ( da se krpa ne bi zalepila za lepinje) i ostaviti da odmore.

Tek tada se uključi rerna da se zagreva na 180 stepeni.

Posle dvadesetak minuta svaku lepinju premazati mešavinom jajeta i mleka. Posuti sa dosta susama i staviti da se peku.

Kad dobiju divnu zlatno žutu boju I cela kuhinja zamiriše, izvaditi iz rerne i pokriti krpom do upotrebe.

HAMBURGER LEPINJE

Course: toplo predjelo