Sastojci:
- 200ml toplog mleka,
- 100ml vode,
- 30g kvasca,
- 1 kašika šećera,
- 1-2 kašike brašna,
- 1 jaje,
- 150g maslaca ili margarin,
- oko 600g namenskog brašna,
- 2 ravne kašičice soli,
Za premazivanje
- 1 jaje,
- 1 kašika mleka,
- susam za posipanje
Priprema:
U toplo mleko i vodu staviti kvasac, šećer i brašno. Promešati, poklopiti folijom pa ostaviti da odstoji da se kvasac aktivira jedno desetak minuta.
Rastopiti maslac, dodati umućeno jaje i sve sipati u nadošli kvasac.
Postepeno dodavati prethodno prosejano brašno i so.
Testo ce izgledati da je lepljivo i da treba jos brašna, ali ne dodavati više. Staviti malo maslinovog ulja odozgo, odvojiti testo od ivica suda, i formirala loptu.
Pokriti sam je folijom i ostaviti na toplom da se udvostruči.
Posle sat vremena, testo izručiti na, sa vrlo malo brašna posutu, radnu povrsinu. Za veće hamburgere odvajati po 150g od testa (da budu i lepinjice veće) i formirati loptice. Za manje hamburgere praviti manje loptice.
U papirom obložen pleh od rerne poredjati lepinje. Pokriti ih prvo folijom, pa krpom ( da se krpa ne bi zalepila za lepinje) i ostaviti da odmore.
Tek tada se uključi rerna da se zagreva na 180 stepeni.
Posle dvadesetak minuta svaku lepinju premazati mešavinom jajeta i mleka. Posuti sa dosta susama i staviti da se peku.
Kad dobiju divnu zlatno žutu boju I cela kuhinja zamiriše, izvaditi iz rerne i pokriti krpom do upotrebe.