Sastojci:

  • 8 pilećih bataka,
  • 1 zelena paprika,
  • Nekoliko kašika masti (može i ulje),
  • So, suvi začin, meko brašno

Priprema:

Dva sata pre pečenja svaki batak 3-4 puta probodite viljuškom do kosti u delu u kom je najdeblji i posolite. Oko kosti u donjem delu i na vrhu stavite i malo suvog začina – vegete ili bilo kog drugog koji koristite.

Ostavite batake da odstoje u frižideru i pred samo pečenje dobro ih uvaljajte u brašno sa svih strana. Kad to uradite sa svim batacima,počnite ponovo od prvog i još jednom ih dobro uvaljajte.

Dok to radite, u tiganj u kom ćete ih peći stavite masti toliko da je bude do trećine batka kad počnete da pečete meso.

Ugrejte mast, ali ne previše, i jedan po jedan spuštajte batake.

Temperatura je vrlo važna, jer brašno ne sme spasti. Nemojte ih okretati previše brzo, treba da uhvate lepu žutu koricu sa svake strane. Tek tada u tiganj dodajte zelenu papriku koju ste isekli na komade, ona će piletini dati divan miris.

Pecite uz povremeno okratanje i slobodno tu i tamo pritisnite svaki viljuškom, jer će kroz proreze od viljuške izaći višak vode i bataci će biti lepše pečeni.

Gotovi su kad dobiju zlatnobraon boju.

Kao prilog, uglavnom se služi pržen krompir i sezonska salata.

PILEĆI BATACI U BRAŠNU

Course: glavno jelo