Sastojci:
- 8 pilećih bataka,
- 1 zelena paprika,
- Nekoliko kašika masti (može i ulje),
- So, suvi začin, meko brašno
Priprema:
Dva sata pre pečenja svaki batak 3-4 puta probodite viljuškom do kosti u delu u kom je najdeblji i posolite. Oko kosti u donjem delu i na vrhu stavite i malo suvog začina – vegete ili bilo kog drugog koji koristite.
Ostavite batake da odstoje u frižideru i pred samo pečenje dobro ih uvaljajte u brašno sa svih strana. Kad to uradite sa svim batacima,počnite ponovo od prvog i još jednom ih dobro uvaljajte.
Dok to radite, u tiganj u kom ćete ih peći stavite masti toliko da je bude do trećine batka kad počnete da pečete meso.
Ugrejte mast, ali ne previše, i jedan po jedan spuštajte batake.
Temperatura je vrlo važna, jer brašno ne sme spasti. Nemojte ih okretati previše brzo, treba da uhvate lepu žutu koricu sa svake strane. Tek tada u tiganj dodajte zelenu papriku koju ste isekli na komade, ona će piletini dati divan miris.
Pecite uz povremeno okratanje i slobodno tu i tamo pritisnite svaki viljuškom, jer će kroz proreze od viljuške izaći višak vode i bataci će biti lepše pečeni.
Gotovi su kad dobiju zlatnobraon boju.
Kao prilog, uglavnom se služi pržen krompir i sezonska salata.