Sastojci za testo:
- 3 cela jajeta,
- 1 čaša jogurta,
- 1 čaša (od jogurta) šećera,
- 1,5 dl ulja,
- 400 g brašna tip 400-meko,
- 1 prašak za pecivo,
Fil:
- 10 većih jabuka,
- 1 kašika griza,
- 5 kašika šećera,
Za posipanje:
- šećer u prahu
Priprema:
Oljuštite jabuke i tako cele stavite i u vodu u koju ste dodali kesicu limuntusa, da ih voda skroz prekrije.
U dubljoj činiji mikserom ulupajte jaja, postepeno dosipajte šećer, zatim jogurt i ulje, a na kraju prosejano brašno i prašak za pecivo.
Kada se sve lepo sjedini, pola mase sipajte u namašćenu i brašnom posutu dublju tepsiju (dimenzija 20×35 cm) i pecite na 200 C sve dok se odozgo ne uhvati tanka korica.
Za to vreme iseckajte jabuke na kockice, i kad procenite da se korica na testu formirala, izvadite pleh iz rerne i na testo ravnomerno rasporedite jabuke.
Jabuke pospite grizom i šećerom.
Preko toga sipajte preostalu količinu testa i pecite dok testo ne dobije zlatno-žutu boju.
Gotov kolač pospite prah-šećerom i isecite na veće kocke.