Napici – PIVO

• Ostatke nepopijenog piva ili onog koje se od stajanja ukiseli ne treba bacati

Ono može da se iskoristi, pre svega, u nezi stolica ili fotelja presvučenih kožom, kojima daje sjaj ako se trljaju krpom nakvašenom u tom pivu. Posle trljanja, „glanc“ se dobija trljanjem mekom suvom krpom. Ukiseljeno pivo se koristi i za osveženje lišća na cveću i zelenila u saksijama. Neki ga koriste i kao učvršćivač frizure. Za sve ovo može se koristiti i zdravo pivo.

            

• Napici – Pivo, vino, i gazirana pića

ne smete hladiti u zamrzivaču jer će eksplodirati.

• Mrlje od piva

treba isprati, najbolje dok su još sveže, u vodi u kojoj ćemo rastopiti dosta soli.

• Pivo može odlično da zameni kvasac

Izmešajte pivo sa određenom količinom brašna, stavite na toplo mesto i čekajte da naraste.

• Kada ste po odeći prosuli pivo, odeću ćete očistiti toplom vodom i sapunskim špiritusom (dobićete ga u apoteci) pomešanim u jednakim delovima.

• Kada kupujete pivo ne zaboravite da na etiketi pogledate datum proizvodnje i rok trajanja.

Napici – VINO

Vina su napici koje je najbolje piti uz jelo, vina poboljšavaju imunitet i imaju još mnogo pozitivnih efekta na naše zdravlje.

• Preostalo vino

staviti u posudu za pravljenje kockica leda i zamrznuti. Kasnije ih možete upotrebiti kada kuvate jela u kojima se dodaje vino.

• Crno vino

se pije na sobnoj temperaturi. Zato flašu treba ostaviti u trpezariji nekoliko časova pre korišćenja da bi vino dobilo potrebnu temperaturu. Nikad ne ostavljajte vino blizu izvora toplote.

• Vino koje se donosi iz podruma

treba zaviti u novine da bi zadržalo svoju svežinu.

• Ako pri ruci nemate frižider

zavijte flašu sa vinom u dve dobro ovlažene krpe i stavite na mesto gde struji vazduh. Krpe vlažite nekoliko puta.

• Za spremanje soka

potrebno belo vino može se zameniti sa dve kocke šećera koje se rastvore u malo sirćeta.

• Belo vino

se servira hladno kao i penušava vina.

• Ako spremate jelo u koje treba dodati belo vino, a nemate ga pri ruci, lako ćete ga zameniti razblaženim i zašećerenim sirćetom

 

NAPICI

• Voćni kokteli

serviraju se u svako doba dana, ali ako želite da ovo piće ima još privlačniji izgled, umesto uobičajne kockice leda u čašu možete staviti zaleđene komadiće voća. Osim toga u čašama u kojima servirate rashlađene sokove prvo ivice protrljajte kriškom limuna, zatim zamočite čašu u prah ili kristal šećer. Ovo će dočarati kristaliće leda.

• Evo nekoliko predloga za osvežavajuća pića koja će biti nešto drugačija od onih pića na koja ste inače navikli: U posudu za mešanje sokova naribajte veću šargarepu i dodajte poveći zreo paradajz. Sok poslužite s kockicama leda.

Voćni sok

koji je u bočici pod pritiskom i pivo u jednakim delovima biće vrlo osvežavajuće piće, naročito ako poslužite hladno, to jest ako ste i sok i pivo prethodno rashladili u frižideru.

U 1,5 litre vode skuvajte 40 dkg šećera, kad se zgusne dodajte pola kilograma jagoda i sve skupa kuvajte 5 minuta. Ohlađeni sirup ulijte u flašu do polovine i zalijte alkoholom. Flašu hermetički zatvorite.

• Žumance i kašičicu meda izmešajte (najbolje u mikseru) s čašom mleka. Po ukusu dodajte nekoliko kapi limunovog soka ili kašičicu kakaa. Kad budete vrlo iscrpljeni, taj će vas napitak odlično osvežiti.

• Otvoren domaći voćni sok možete držati u frižideru, ali ne duže od nedelju dana jer će postati neupotrebljiv. Od ovog soka možete uz dodatak želatina napraviti voćni žele.

 

ČAJEVI

 

Čajevi su napici koji imaju puno pozitivnih efekata na naše zdravlje. Mnogi ljudi svakodnevno uživaju u različitim čajevima i piju ih radi čišćenja organizma ili jačanja imuniteta, pozitivnog uticaja na plodnost, smanjenje telesne težine, umirivanje bolova u stomaku ili nesanicu.

Čaj od đumbira i limuna 

Čaj od đumbira i limuna preporučuje se kod različitih zapalenja, sastojci ovog čaja imaju antibiotsko delovanje.Ovaj čaj je dobro piti za pročišćavanje i poboljšavanje cirkulacije, pogotovo u polnim organima, a pomaže i u otklanjanju bolova. Đumbir ublažava probleme sa varenjem – kao što je nadutost, proliv ili trudnička mučnina, a poboljšava i izgled kože.

 

Kamilica

Čaj od kamilice je jedan od najviše korištenih čajeva u našim krajevima. Ima lekovito delovanje na organizam, ublažava bol u želucu, umanjuje depresiju i anksioznost. Deluje na jačanje imuniteta, kao antibakterijsko sredstvo, umiruje crevnu floru i uklanja grčeve u stomaku. Ima opuštajuće dejstvo na mišiće ybog čega se koristi i kao napitak za one koji imaju problem sa nesanicom.

 

Menta

Čaj od mente je omiljen širom sveta zbog njegovog relaksirajućeg efekta na organizam. Menta umiruje želudac, poboljšava varenje, olakšava trudničke mučnine, pomaže kod kašlja i prehlade i osvežava dah. Zahvaljujući vitaminima A, C i B12, i folnoj kiselini, čaj od mente je veoma dobar za plodnost i trudnoću.

 

Zeleni čaj

Zeleni čaj pomaže jačanju moždane funkcije i rešava problem sa anksioznošću, poboljšava metabolizam i ubrzava smanjenje masnoće tako da ga mnogi koriste kada žele da se oslobode viška kilograma.

Antioksidansi iz zelenog čaja deluju veoma efikasno protiv kancera, Alchajmerove i Parkinsove bolesti, zbog čega se preporučuje njegova redovna konzumacija.

Ovaj čaj povoljno utiče i na plodnost, pomaže u sazrevanju jajnih ćelija i za održavanje embriona.

Kopriva

Kopriva je bogata vitaminima A, C, D i K, kao i kalcijumom, kalijumom, gvožđe, i suporom, a zahvaljujući magnezijumu efikasno se bori protiv alergija.

Čaj od koprive je veoma delotvoran u lečenju suve i nadražene kože. Osim toga, čaj od koprive podstiče plodnost i blagotvorno deluje tokom cele trudnoće.

 

Žalfija

Čaj od žalfije reguliše znojenje, smanjuje prekomerno, a povećava nedovoljno. Deluje i kao antiseptik, primenjuje se kod upala krajnika, desni, mokraćnih kanala, kod želudačnih tegoba, jetre, žuči. Pojačava funkciju leukocita i neutrališe virus gripa.

 

Šipak

Šipak sadrži najviše vitamina C, a takođe sadrži vitamine A, D, E, kao i voćne kiseline, tanine, pektin i karotenoide. Ublažava i sprečava infekciju bešike, glavobolju i vrtoglavicu. Otklanja umor, malaksalost i sklonost oboljenjima. Voćne kiseline iz šipka povoljno deluju na izlučivanje mokraće, pa sprečavaju stvaranje kamenca u mokraćnim kanalima i bubregu. Šipak se koristi u slušaju gastritisa, dijareje, avitaminoze i dehidratacije.