Sastojci:

  • 100g maslaca,
  • 100g šećera,
  • 3-4 kašike meda,
  • 1 kašičica arome vanile,
  • 2 jaja,
  • 300g namenskog brašna za fine kolače,
  • 1 ravna kašičica sode bikarbone,
  • 1 kašičica cimeta,
  • 1 kašičica đumbira,
  • 1 kašičica začina za medenjake,
  • ¾ kašičice soli,
  • 250ml vruce vode

Za ukrašavanje:

Preliv

  • 50g maslaca,
  • 3 kašike šećera u prahu,
  • 200g kajmaka
  • malo seckanih oraha (po želji)

Priprema:

Omekšali maslac sobne temperature penasto umutiti sa šećerom, vanilom i medom. Dodati jaje, dobro umutiti a zatim i dodati i drugo jaje.

U drugoj činiji pomešati sve suve sastojke, prosejati kroz veću cetku i uz dodatak vode umešati u masu.

U kalupu za banana hleb, koji se obloži papirom za pečenje sipati masu i peći. Rernu prethodno zagrejati na 180 stepeni, i peći kolač oko 40 minuta.

Ostaviti ga da se ohladi.

Preliv:

Umutiti omekšali maslac sa šećerom u prahu pa dodati kajmak, može umesto kajmaka i krem sir ili neki drugi sitan sir po želji.

Premazati kolač odozgo i posuti iseckanim orasima.

Kolač mozete peći i u modlicama za mafine, bice savršeni, ili u pravougaonom plehu i sečete u kockice.

Možete dodati i u smesu malo seckanih oraha, lešnika ili badema po želji.

Ako želite čokoladni izgled u smesu dodajte kašičicu kakaoa.

KOLAČ SA ĐUMBIROM

Course: desert