Sastojci:
- 100g maslaca,
- 100g šećera,
- 3-4 kašike meda,
- 1 kašičica arome vanile,
- 2 jaja,
- 300g namenskog brašna za fine kolače,
- 1 ravna kašičica sode bikarbone,
- 1 kašičica cimeta,
- 1 kašičica đumbira,
- 1 kašičica začina za medenjake,
- ¾ kašičice soli,
- 250ml vruce vode
Za ukrašavanje:
Preliv
- 50g maslaca,
- 3 kašike šećera u prahu,
- 200g kajmaka
- malo seckanih oraha (po želji)
Priprema:
Omekšali maslac sobne temperature penasto umutiti sa šećerom, vanilom i medom. Dodati jaje, dobro umutiti a zatim i dodati i drugo jaje.
U drugoj činiji pomešati sve suve sastojke, prosejati kroz veću cetku i uz dodatak vode umešati u masu.
U kalupu za banana hleb, koji se obloži papirom za pečenje sipati masu i peći. Rernu prethodno zagrejati na 180 stepeni, i peći kolač oko 40 minuta.
Ostaviti ga da se ohladi.
Preliv:
Umutiti omekšali maslac sa šećerom u prahu pa dodati kajmak, može umesto kajmaka i krem sir ili neki drugi sitan sir po želji.
Premazati kolač odozgo i posuti iseckanim orasima.
Kolač mozete peći i u modlicama za mafine, bice savršeni, ili u pravougaonom plehu i sečete u kockice.
Možete dodati i u smesu malo seckanih oraha, lešnika ili badema po želji.
Ako želite čokoladni izgled u smesu dodajte kašičicu kakaoa.