MUĆKALICA

muckalica

Sastojci: 300 g svinjskog vrata bez kosti, 250 g ljubičastog luka na kockice, 250 g paradjza na kockice, 250 g crvene paprike na kockice, 3 čena belog luka, 1 dl ulja, 2–3 lista lovora, tucane ljute paprike po ukusu, 2 dl bujona, peršunovog lista, mladog luka, So i biber Priprema: U dubljoj posudi ili voku […]

SPORO PEČENA CEPKANA SVINJETINA

SPORO PECENA CEPKANA SVINJETINA

Sastojci: 1 kg mesa u komadu,1-2 kašike ulja (ili malo masti),2 dl piva (po vašem izboru),1 sveži paradajz,1 sveža paprika (slatka ili ljuta po ukusu)1 kašikica soli,1 kašikica mlevenog bibera,mešavina začina: origano, korijander, tucana ljuta paprika, kumin. Priprema: U manju posudu stavite so, biber i začine. Sve izmešajte i utrljajte u meso. U vrelom tiganju, […]

RIBLJI TAKOSI SA MANGOM

riblji takosi sa mangom

Sastojci: 2 kašike maslinovog ulja za prženje + 2 kašike,2 kašike soja sosa,sok od limete,2 fileta ribe (jako je lepo sa paniranim filetima soma),1/4 kašičica ljute paprike,6 tortilja,crveni kupus,kačkavalj,ljuti sos (po izboru) Za mango mešavinu: 1 mango, oljuštiti, bez koštice i iseckati na kockice,2/3 šolje, sveže iseckanog ananasa na kockice,biber,1 veći crveni luk iseckati na […]

HRSKAVA PEČENA PRASETINA

hrskava pecena prasetina

Sastojci: 1.5kg-2kg sveže prasetine (deo sa rebrima i kožurom),so,2 kašike meda,1 kašika svetlog piva,biber Priprema: Meso najbolje pripremiti noć ranije. Oprati ga pod mlazom hladne vode, zatim ga dobro osušiti papirnim ubrusom. Uz pomoć oštrog noža zarezati kožuru na kockice ili trakice do mesa, ali ne zasecati i meso. Sipati so u šaku i utrljavati […]

SALATA OD CRVENOG KUPUSA

salata od crvenog kupusa

Sastojci: 1 manja glavica crvenog kupusa,prstohvat soli,malo kima mlevenog,malo bibera mlevenog,malo vinskog sirćeta,malo tople vode,malo šećera,malo maslinovog ulja Priprema: Crvenom kupusu skinuti površinske listove, prepoloviti ga i osloboditi od belog korena. Iseckati ga nožem za kupus ili izrendati. Posoliti i pustiti da odstoji oko 15 minuta, a može i duže. Ocediti ga među dlanovima. Probati […]

UŠTIPCI OD KARFIOLA

ustipci od karfiola

Sastojci: 300 g karfiola,100 g kačkavalja,50 g prezli,½ limuna (kora),5 jaja,so, biber,½ kašičice belog luka u prahu Priprema: Karfiol očisiti, oprati, pa izrendati na krupno rende i ostaviti da se dobro ocedi. Žumanca odvojiti od belanaca, pa belanca umutiti u čvrst sneg. U žumanca dodati začine, prezle, koru limuna, rendani kačkavalj i karfiol, pa sve […]

TORTA SA BRESKVAMA

torta sa breskvama

Sastojci: 2 jaja, 2 kašike šećera, 2 kašike ulja, 2 kašike brašna. Krem: 500 ml mleka, 2 pudinga od vanile, 3 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 65 g margarina, 50 g šećera u prahu, 100 g šlaga, 150 ml mleka, 3 do 5 breskvi, mogu i iz kompota Priprema: Ulupati belanca sa šećerom u jak […]

ČOKO ROLAT

coko rolat

Sastojci: 5 jaja,5 kašika šećera,2 kašike vode,3 kašike kakaa,3 kašike brašna,1 kašičica praška za pecivo,par kapi ekstrata ruma Krem: 200ml slatke pavlake,100gr čokolade,2 kašike ness kafe ( može i ne mora ) Glazura: 100ml slatke pavlake,100gr čokoladečokoladne mrvice (po želji) Priprema: Ulupati belanca sa šećerom pa dodati vodu i nastaviti mućenje. Dodati žumanca jedno po […]

SALATA OD ŠARGAREPE

salata od sargarepe

Sastojci: 500 gr šargarepe,glavica belog luka,vezica peršuna,sirće,ulje,so i biber Priprema: Šargarepu očistiti, pa iseći na kolutove. Potom ubaciti u lonac kipuće slane vode i kuvati oko pet minuta. Skuvanu šargarepu ocediti i ostaviti da se sasvim ohladi. Beli luk sitno iseckati, dodati peršunov list, so, biber, sirće i ulje po ukusu. Ovim prelivom začiniti šargarepu, […]