Recepti

MUĆKALICA

Sastojci:

  • 300 g svinjskog vrata bez kosti,
  • 250 g ljubičastog luka na kockice,
  • 250 g paradjza na kockice,
  • 250 g crvene paprike na kockice,
  • 3 čena belog luka,
  • 1 dl ulja,
  • 2–3 lista lovora,
  • tucane ljute paprike po ukusu,
  • 2 dl bujona,
  • peršunovog lista,
  • mladog luka,
  • So i biber

Priprema:

U dubljoj posudi ili voku dobro zagrejte ulje.

Na jakoj vatri, oko pet minuta pecite meso isečeno na kocke veličine zalogaja ili ako volite malo veće.

Kad meso počne da rumeni, dodajte na sitne kockice nasečen luk, prodinstajte malo. Dodajte na isti način nasečenu papriku.

Nakon nekoliko minuta dinstanja dodajte sitno naseckan paradajz (neki ga prvo očiste od ljuske).

Ubacite lovor i beli luk, po ukusu tucanu ljutu papriku, sve promešajte i posle nekoliko minuta, kad se sve spoji, dodajte bujon.

Tek tada posolite i dodajte bibera po ukusu te kuvajte na laganoj vatri četrdesetak minuta.

Pre samog serviranja mućkalicu pospite seckanim peršunovim listom i seckanim perima mladog luka.

Prilozi su stvar ukusa – često je to pire, pomfrit ili krompir iz rerne.

Print Recipe
MUĆKALICA
muckalica
Obrok glavno jelo
Serviranje
Obrok glavno jelo
Serviranje
muckalica

SPORO PEČENA CEPKANA SVINJETINA

Sastojci:

1 kg mesa u komadu,
1-2 kašike ulja (ili malo masti),
2 dl piva (po vašem izboru),
1 sveži paradajz,
1 sveža paprika (slatka ili ljuta po ukusu)
1 kašikica soli,
1 kašikica mlevenog bibera,
mešavina začina: origano, korijander, tucana ljuta paprika, kumin.

Priprema:

U manju posudu stavite so, biber i začine. Sve izmešajte i utrljajte u meso. U vrelom tiganju, na jakoj vatri i na malo masnoće, zapecite meso sa svih strana. Prebacite meso u lonac, a u tiganj sipajte čašu vode i promešajte da se otopi ono što je ostalo na dnu tiganja.

Zašto ovo raditi? Zato što u „krčku“ ili „multikukeru“ ili ekspres loncu jelo jelo bude kuvano ali ne i pečeno. Da biste dobili aromu pečenja dodajte taj „talog“ iz tiganja kojim ćete poboljšati ukus celom jelu. U lonac sa ovom tečnošću dodajte, isečen paradajz, papriku i pivo.

Poklopite i krčkajte na programu za sporo kuvanje 4-5 sati.

Ako kuvate u ekspres loncu onda je dovoljno 30-45 minuta kuvanja na nižoj temperaturi (dužina kuvanja zavisi od vrste i količine mesa).

Ako pečete meso u vatrostalnoj posudi u rerni, onda sve dobro umotajte u aluminijumsku foliju. Pecite u rerni na 150°C najmanje 2 sata (opet dužina kuvanja zavisi od vrste mesa – piletina nakraće, govedina najduže).

Dok se meso kuva imate vremena da pripremite priloge i salate.

Prilozi mogu biti: urnebes salata, ili kiselikrastavaci, ajvar, sveža zelena salata ili salata sa kupusom i šargarepom, ili salata od pasulja, paradajza.

Skuvano meso izvadite na dasku za sečenje. Uz pomoć dve viljuške ili noža, razdvajajte mesto na vlakna, iscepkajte ga ili ga samo nasecite ako vam je tako zgodnije. Iscepkana vlakna mesa vratite u lonac sa tečnošću koja je preostala i prokuvajte sve zajedno dok meso ne upije sve sokove. Na ovaj način ćete dobiti sočne, meke komade mesa koji će vam se prosto topiti u ustima (takva je čak i krmenadla).

Za način na koji ćete meso poslužiti važi ista priča kao i za priloge: meso možete poslužiti u tortiljama od kukuruznog brašna, sa palentom ili projom, sa nekom testeninom, u somunima.

Print Recipe
SPORO PEČENA CEPKANA SVINJETINA
SPORO PECENA CEPKANA SVINJETINA
Obrok glavno jelo
Serviranje
Obrok glavno jelo
Serviranje
SPORO PECENA CEPKANA SVINJETINA

RIBLJI TAKOSI SA MANGOM

Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja za prženje + 2 kašike,
2 kašike soja sosa,
sok od limete,
2 fileta ribe (jako je lepo sa paniranim filetima soma),
1/4 kašičica ljute paprike,
6 tortilja,
crveni kupus,
kačkavalj,
ljuti sos (po izboru)

Za mango mešavinu:

1 mango, oljuštiti, bez koštice i iseckati na kockice,
2/3 šolje, sveže iseckanog ananasa na kockice,
biber,
1 veći crveni luk iseckati na kocke,
1 vezu peršuna sitno iseckati,
sok od limete

Priprema:

Staviti fileti na foliju preliti maslinovim uljem, soja sosom i sokom od limete.

Lepo umočite i ostavite u frižideru 20 min da se marinira.

Dok čekamo filete, pomešamo sve sastojke u činiji i prelijemo limetom.

Kada završimo mariniranje, na laganoj vatri stavimo tiganj, 2 kašike maslinovog ulja, propržimo ribu dok ivice ne budu zlatno žute boje.

Iscepkati na komadiće. Staviti u tortilju i dodati mango mešavinu.

Print Recipe
RIBLJI TAKOSI SA MANGOM

HRSKAVA PEČENA PRASETINA

Sastojci:

1.5kg-2kg sveže prasetine (deo sa rebrima i kožurom),
so,
2 kašike meda,
1 kašika svetlog piva,
biber

Priprema:

Meso najbolje pripremiti noć ranije. Oprati ga pod mlazom hladne vode, zatim ga dobro osušiti papirnim ubrusom. Uz pomoć oštrog noža zarezati kožuru na kockice ili trakice do mesa, ali ne zasecati i meso.

Sipati so u šaku i utrljavati je po kožuri tako da deo zrnaca soli dospe između zasečenih delova. Zatim posoliti izdašno i drugu stranu. Smestite meso u neku duboku posudu i ostavite u frižider preko noći.

Rernu zagrejte na 140°C. Za pečenje mesa potrebna je zatvorena sredina kako bi svi sokovi ostali unutra, zato će vam trebati aluminijumska folija ili kesa za rernu ili vatrostalna posuda sa poklopcem. Ukoliko koristite foliju, jednu duboku tepsiju obložite njom tako da sa svake strane viri oko 10cm folije.

Nauljite dno tek malo i smestite prasetinu tako da kožura bude sa gornje strane. Dodajte gornji sloj folije i dobro zamotajte tako da para nema kuda da izađe. Stavite u rernu i pecite 4 sata, zatim skinite gornji sloj folije tako da cela kožura bude izložena toploti. Pecite tako dok kožura ne postane hrskava.

U šoljici smutite pivo sa medom i biberom.

Kada se uhrskavi, premažite kožuru mešavinom piva i meda pa je vratite u rernu ne duže od 5 minuta.

Služite prasetinu sa mekanim hlebom i sezonskom salatom (najbolje uz prasetinu ide kupus salata).

Print Recipe
HRSKAVA PEČENA PRASETINA
hrskava pecena prasetina
Obrok glavno jelo
Serviranje
Obrok glavno jelo
Serviranje
hrskava pecena prasetina

SALATA OD CRVENOG KUPUSA

Sastojci:

1 manja glavica crvenog kupusa,
prstohvat soli,
malo kima mlevenog,
malo bibera mlevenog,
malo vinskog sirćeta,
malo tople vode,
malo šećera,
malo maslinovog ulja

Priprema:

Crvenom kupusu skinuti površinske listove, prepoloviti ga i osloboditi od belog korena. Iseckati ga nožem za kupus ili izrendati. Posoliti i pustiti da odstoji oko 15 minuta, a može i duže.

Ocediti ga među dlanovima. Probati slanost ako je previše slan, dodati vode, isprati ga pa ponovo procediti među dlanovima.

U jednoj šolji pomešati sirće, šećer i toplu vodu, promešati da se šećer otopi te dodati ostale sastojke. Ovako pripremljenu mešavinu preliti preko kupusa i dobro promešati.

Print Recipe
SALATA OD CRVENOG KUPUSA
salata od crvenog kupusa
Serviranje
Serviranje
salata od crvenog kupusa

UŠTIPCI OD KARFIOLA

Sastojci:


300 g karfiola,
100 g kačkavalja,
50 g prezli,
½ limuna (kora),
5 jaja,
so, biber,
½ kašičice belog luka u prahu

Priprema:

Karfiol očisiti, oprati, pa izrendati na krupno rende i ostaviti da se dobro ocedi.

Žumanca odvojiti od belanaca, pa belanca umutiti u čvrst sneg.

U žumanca dodati začine, prezle, koru limuna, rendani kačkavalj i karfiol, pa sve dobro sjediniti.

Na kraju dodati sneg od belanca i sve dobro sjediniti.

Izručiti na pleh obložen papirom za pečenje i premazan uljem formirajući manje lepinje.

Peći u ugrejanoj rerni na 220ºC oko 25 minuta, a zatim okrenuti na drugu stranu, premazati uljem i nastaviti pečenje još desetak minuta.

Print Recipe
UŠTIPCI OD KARFIOLA
ustipci od karfiola
Serviranje
Serviranje
ustipci od karfiola

TORTA SA BRESKVAMA

Sastojci:

2 jaja,

2 kašike šećera,

2 kašike ulja,

2 kašike brašna.

Krem:

500 ml mleka,

2 pudinga od vanile,

3 kašike šećera,

1 vanilin šećer,

65 g margarina,

50 g šećera u prahu,

100 g šlaga,

150 ml mleka,

3 do 5 breskvi, mogu i iz kompota

Priprema:

Ulupati belanca sa šećerom u jak šne, pa dodati žumanca i ulupati sve zajedno. Postepeno dodavati uz mućenje ulje i na kraju brašno, pa sjediniti žicom za mućenje.

Staviti u pleh prečnika 20 cm da se ispeče kora na 180 stepeni, otprilike 15 minuta. Pečen biskvit ohladiti.

Pomešati pudinge i šećer sa 150 ml mleka, pa ostalo mleko staviti da provri. Kad provri zakuvati smesu i mešati dok se ne zgusne, pa skloniti sa vatre i potpuno ohladiti. Ulupati margarin sobne temperature sa šećerom u prahu.

Puding koji se stegao “razbiti” mikserom, mutiti minut, da se i on pretvori u gusti krem. Puding dodavati margarinu i mutiti. Biće baš gusto.

Ulupati šlag sa mlekom, pa 1/3 šlaga dodati u krem i opet izmutiti a ostatak šlaga ostaje za odgore.

Na koru naneti ceo krem, pa iseckati breskve na sitne kockice i rasporediti po celoj površini. Odozgo staviti ostatak šlaga. Ostatak breskvi iseći na komade pa dekorisati tortu. Staviti u frižider sat – dva da se prohladi, pa poslužiti.

Print Recipe
TORTA SA BRESKVAMA
torta sa breskvama
Obrok desert
Serviranje
Obrok desert
Serviranje
torta sa breskvama

FERRERO ROCHER TORTA

Sastojci:


Za biskvit:


6 jaja,
10 kašika šećera,
6 kašika ulja,
6 kašika mleka,
6 kašika kakaa,
6 kašika mekog brašna,
3 kašičice praška za pecivo

Za preliv:


300 ml mleka,
50 g tamne čokolade,
50 g mlečne čokolade


Za krem:


550 g mascarponea,
350 g nutelle,
1 kašičica arome vanile,
300 ml slatke pavlake,
250 g pečenih, krupno mlevenih lešnika,
200 g usitnjenih lešnik napolitanki

Za ganache za premazivanje torte:

200 ml slatke pavlake,
250 g čokolade za kuvanje,
100 g mlečne čokolade

Za dekoraciju:

seckani pečeni lešnici

Priprema:


Biskvit


Biskvit možete peći na tri načina. Prvi način je da posebno pečete 4 kore od 1 jajeta i četvrtine ostalih sastojaka, kao što sam ja.

Drugi način je da ispečete dva biskvita od 2 jajeta i polovine sastojaka iz recepta i presečete ih na pola da dobijete ukupno 4 kore.

Treći način koji je ujedno i najbrži je da odjednom ispečete biskvit od 4 jaja i presečete ga na 4 kore. Vi izaberite koji god vam najviše odgovara, a priprema je ista, jedino obratite pažnju na vreme pečenja.

Napomena: Ako pravite duplu meru u kalupu prečnika 24 cm, biskvit presecite na 4 kore, a ako pravite u kalupu prečnika 26 cm, torta će biti veća i nešto niža zbog čega ćete biskvit najverovatnije moći preseći na 3 kore.

Dakle, mikserom umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetla, penasta i gusta, i dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte ulje i mleko u tankom mlazu i kratko izmiksajte.

Na kraju dodajte mešavinu suvih sastojaka koje ste prosejali: kakao, brašno i prašak za pecivo, i sve vrlo kratko sjedinite mikserom na najmanjoj brzini, tek toliko da se smesa lepo ujednači i poveže.

Okrugli kalup prečnika 17 cm obložite pek papirom (samo dno) i ulijte smesu. Stavite peći u zagrejanu rernu na 180 stepeni, nekih 25-30 min. Proverite čačkalicom – ako izađe suva iz sredine biskvita, gotovo je.

U slučaju da pečete po jednu koru posebno, trebaće samo oko 15 min., pa prilagodite vreme pečenja u zavisnosti od količine smese za biskvit koju pečete.

Biskvit ohladite na žici za hlađenje i presecite na 4 dela.

Preliv


Zagrejte mleko da bude toplo i ubacite obe vrste čokolade. Mešajte dok se sve ne otopi i ostavite da se hladi do upotrebe. Možete takođe koristiti i kupovno čokoladno mleko, po želji.

Krem


Mascarpone sobne temperature stavite u posudu i izmiksajte par minuta da postane penast. Dodajte omekšalu nutellu i aromu vanile pa još jednom dobro izmiksajte.

Slatku pavlaku posebno umutite u drugoj posudi u šlag pa ručno umešajte u mascarpone sa nutellom, dodavajući kašiku po kašiku, lagano mešajući. Napomena: Koristila sam biljnu slatku pavlaku.

U kremu dodajte krupno mlevene pečene lešnike, i usitnjene lešnik napolitanke u secku. Sve izmešajte kašikom da se sjedini.

Filovanje


Na odgovarajući tanjir ili tacnu stavite prvu koru i uz pomoć silikonske četkice poprskajte čokoladnim prelivom. Nanesite trećinu krema i lepo poravnajte.

Stavite drugu koru, poprskajte prelivom, nanesite drugu trećinu krema. Potom stavite treću koru koju poprskate prelivom, nanesite ostatak krema i poklopite četvrtom korom koju takođe poprskate prelivom.

Tortu stavite u frižider da se ohladi i stegne pre premazivanja, barem sat vremena a možete je dovršiti i sutradan.

Ganache za premazivanje torte


Zagrejte slatku pavlaku do vrenja i skinite sa vatre. Ubacite obe vrste čokolade izlomljene na kocke. Neka odstoji tako minut pa žicom mešajte dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete glatki ganache. Ohladite do sobne temperature pa stavite u frižider da se ganache malo stegne, ali ne previše već tako da bude fino maziv. Ovo možete uraditi unapred, pre filovanja torte pa ostaviti ganache u frižider da se za to vreme ohladi.

Ovom kremom premažite tortu okolo i pospite seckanim pečenim lešnicima.

Print Recipe
FERRERO ROCHER TORTA
ferrero rocher torta
Obrok desert
Serviranje
Obrok desert
Serviranje
ferrero rocher torta

ČOKO ROLAT

Sastojci:

5 jaja,
5 kašika šećera,
2 kašike vode,
3 kašike kakaa,
3 kašike brašna,
1 kašičica praška za pecivo,
par kapi ekstrata ruma

Krem:

200ml slatke pavlake,
100gr čokolade,
2 kašike ness kafe ( može i ne mora )

Glazura:

100ml slatke pavlake,
100gr čokolade
čokoladne mrvice (po želji)

Priprema:

Ulupati belanca sa šećerom pa dodati vodu i nastaviti mućenje. Dodati žumanca jedno po jedno.

Na kraju umešati brašno, kakao i prašak za pecivo pa izmešati varjačom.

Istresti smesu u pleh pa peći na 180 stepeni 15 minuta.

Pečen biskvit umotati u vlažnu krpu.

Zagrejati slatku pavlaku do tačke vrenja ali da ne provri. Dodati zatim čokoladu i mešati dok se ne otopi.

Skloniti sa vatre da se ohladi, pa staviti u frižider da se još stegne.

Biće redje kada se napravi, ali akda se ohladi stegne se i onda je potrebno umutiti mikserom.

Odmotajte biskvit pa namažite i opet urolajte.

Slatkoj pavlaci dodajte čokoladu i na pari otopite.

Glazurom remažite rolat i pospite čokoladnim mrvicama.

Čokoladni rolat malo prohladite pa poslužite sa različitim voćem.

Print Recipe
ČOKO ROLAT
coko rolat
Obrok desert
Serviranje
Obrok desert
Serviranje
coko rolat

SALATA OD ŠARGAREPE

Sastojci:

500 gr šargarepe,
glavica belog luka,
vezica peršuna,
sirće,
ulje,
so i biber

Priprema:


Šargarepu očistiti, pa iseći na kolutove. Potom ubaciti u lonac kipuće slane vode i kuvati oko pet minuta.

Skuvanu šargarepu ocediti i ostaviti da se sasvim ohladi. Beli luk sitno iseckati, dodati peršunov list, so, biber, sirće i ulje po ukusu.

Ovim prelivom začiniti šargarepu, pa ostaviti na hladnom do služenja.

Print Recipe
SALATA OD ŠARGAREPE
salata od sargarepe
Serviranje
Serviranje
salata od sargarepe