Sastojci:
Za koru:
- 6 belanaca,
- 6 kašika šećera,
- 6 kašika brašna,
- 150g pečenih lešnika,
Za fil:
- 1l mleka,
- 6 žumanaca,
- 100g šećera,
- 2 kašike brašna,
- 2 pudinga sa ukusom vanile,
- 1 kašika arome vanile,
- 250g maslaca,
- 100g šećera u prahu,
- 200g nutele,
- 100g pti ber keksa,
- 100g crne čokolade,
Za ukrašavanje:
- 300ml slatke pavlake,
- 50g pečenih lešnika,
- 80g crne čokolade,
- 1 kašika ulja
Priprema fila:
Žumanca umutiti sa šećerom, dodati prašak za puding i brašno. Sve sjediniti, pa polako sipati malo po malo mleka sve vreme mešajući kašikom da bi se masa polako razredila i da nema grudvica.
Ostatak mleka staviti da prokuva i zakuvati fil. Skloniti sa ringle, i ostaviti da se fil ohladi. A za to vreme ispeći koru.
Maslac sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu i pomešati sa ohlađenim filom.
Masu podeliti na dva dela, u jedan dodati otopljenu čokoladu, a drugi ostaje isti.
Priprema kore:
Pečene lesnike usitniti u secku tako da bude srednje krupne veličine.
Okrugao pleh sa štipaljkom, prečnika 26cm, obložiti papirom (samo dno), zatvoriti obruč i premazati margarinom po dnu preko papira i malo sa strane. Posuti lešnike po dnu.
U vangli mikserom umutiti belanca uz postepeno dodavanje šećera. Kada je masa čvrsta dodati brašno tako što ga prosejemo kroz sito i polako umešamo spatulom.
Sipati u pleh preko lešnika, poravnati i staviti da se peče 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Ohlađenu koru prvo okrojiti nožem u krug, otvoriti obruč, skinuti ga.
Tacnu staviti preko i okrenuti naopačke, tako da su lešnici odozgo.
U šerpici na umerenoj temperaturi ugrejati nutelu, da bi mogla da se premaže preko lešnika. Keks izlomiti na sitnije krupnije delove pa poređati preko premazane nutele.
Obruč u kome se pekla kora oprati i vratiti preko torte. Tada sipati prvo žuti fil preko keksa. Poravnati tortu i staviti u friz ili zamrzivač, na kratko, samo dok se malo stegne da se filovi ne pomešaju. A zatim čokoladni fil koji takodje poravnamo.
Tortu staviti u frižider da prenoci, pa je sutradan ukrasiti umućenom slatkom pavlakom i rastopljenom čokoladom.