Sastojci:

Za koru:

  • 6 belanaca,
  • 6 kašika šećera,
  • 6 kašika brašna,
  • 150g pečenih lešnika,

Za fil:

  • 1l mleka,
  • 6 žumanaca,
  • 100g šećera,
  • 2 kašike brašna,
  • 2 pudinga sa ukusom vanile,
  • 1 kašika arome vanile,
  • 250g maslaca,
  • 100g šećera u prahu,
  • 200g nutele,
  • 100g pti ber keksa,
  • 100g crne čokolade,

Za ukrašavanje:

  • 300ml slatke pavlake,
  • 50g pečenih lešnika,
  • 80g crne čokolade,
  • 1 kašika ulja

Priprema fila:

Žumanca umutiti sa šećerom, dodati prašak za puding i brašno. Sve sjediniti, pa polako sipati malo po malo mleka sve vreme mešajući kašikom da bi se masa polako razredila i da nema grudvica.

Ostatak mleka staviti da prokuva i zakuvati fil. Skloniti sa ringle, i ostaviti da se fil ohladi. A za to vreme ispeći koru.

Maslac sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu i pomešati sa ohlađenim filom.

Masu podeliti na dva dela, u jedan dodati otopljenu čokoladu, a drugi ostaje isti.

Priprema kore:

Pečene lesnike usitniti u secku tako da bude srednje krupne veličine.

Okrugao pleh sa štipaljkom, prečnika 26cm, obložiti papirom (samo dno), zatvoriti obruč i premazati margarinom po dnu preko papira i malo sa strane. Posuti lešnike po dnu.

U vangli mikserom umutiti belanca uz postepeno dodavanje šećera. Kada je masa čvrsta dodati brašno tako što ga prosejemo kroz sito i polako umešamo spatulom.

Sipati u pleh preko lešnika, poravnati i staviti da se peče 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Ohlađenu koru prvo okrojiti nožem u krug, otvoriti obruč, skinuti ga.

Tacnu staviti preko i okrenuti naopačke, tako da su lešnici odozgo.

U šerpici na umerenoj temperaturi ugrejati nutelu, da bi mogla da se premaže preko lešnika. Keks izlomiti na sitnije krupnije delove pa poređati preko premazane nutele.

Obruč u kome se pekla kora oprati i vratiti preko torte. Tada sipati prvo žuti fil preko keksa. Poravnati tortu i staviti u friz ili zamrzivač, na kratko, samo dok se malo stegne da se filovi ne pomešaju. A zatim čokoladni fil koji takodje poravnamo.

Tortu staviti u frižider da prenoci, pa je sutradan ukrasiti umućenom slatkom pavlakom i rastopljenom čokoladom.

MONTE TORTA

Course: desert