Sastojci:

  • 12 listova gotovih kora za pite, to je oko 450g,
  • oko 150 do 200g maslaca za premazivanje,

Za fil:

  • 1l mleka,
  • 3 jaja,
  • 200g šećera,
  • 150g griza,
  • 2 vanilin šećera,
  • 50 -70g maslaca,

Za preliv:

  • 300g šećera,
  • 200ml vode,
  • sok od 1 veće pomorandže i veći deo njene kore

Priprema:

Prvo skuvati sirup, pošto je potrebno da se ohladi i bude sobne temperature i sa njim se preliva vruća pita kada se izvadi iz rerne.

Sjediniti sve sastojke za sirup, prokuvati na srednjoj temperaturi par minuta samo dok se šećer rastopi.

Sirup ne treba da bude gust kao za baklavu već ređi.

Ostaviti sa strane da se ohladi. Kad treba da se prelije kolač izvadi se kora pomorandže.

Zatim skuvati fil:

Mleko staviti u šerpu da se kuva na srednjoj temperaturi, ali odvojiti jednu čašu.

U činiji umutiti viljuškom jaja sa šećerom, dodati griz pa sve lepo razmutiti sa mlekom.

Kad mleko počne da vri, sipati masu i zakuvati griz.

Dodati maslac i vanilin šećer.

Ostaviti sa strane da se prohladi poklopljeno da se ne bi uhvatila korica odozgo.

Finalni postupak:

Rastopiti maslac, premazati pleh velicine 24x36cm i sa strane i dno, pa početi sa ređanjem kora.

Svaku koru pomoću četkice premazati rastopljenim maslacem. Ređati ih u pleh, ali tako da pokrijete dno, bočne ivice i da malo prelaze preko ivice koje ćete kasnije da preklopite preko.

Tako utrošiti 10 listova, a 2 ostaviti za odozgo.

Sipati topao fil odozgo, poravnati.

Kore koje prelaze preko ivice pleha vraćati jednu po jednu preko fila premazujući ih maslacem.

Zatim preko celog kolača staviti one dve kore koje smo ostavili sa strane i njih takođe premazati maslacem.

Oštrim nožem iseći samo gornji sloj kora na veću parčad.

Obavezno odozgo poprskati kolač hladnom vodom da se ne bi uvrnuli listovi tokom pečenja.

Staviti u prethodno zagrejanu rernu da se peče na 170 stepeni dok ne dobije zlatno braon boju. Sigurno jedno 40 minuta u zavisnosti od rerne, ali videćete najbolje po boji.

Pečen kolac ostaviti da odstoji par minuta pa preliti sirupom.

Ostaviti da se prohladi.

Kolač mozete da prelijete i sirupom u koji ste dodali limunov sok i cimet, ili muskatni oraščić, ili od svega po malo, prosto ugodite sebi onako kako vi volite.

GRČKA PITA SA PUDINGOM

Course: desert