SALATA OD SPANAĆA

salata od spanaca

Sastojci: svež spanać,sirće ili sok od limuna,maslinovo ulje Priprema: Dobro operemo lišće od spanaća i potopimo ga u slanu vodu da odstoji sat vremena. Spanać dobro iscedimo od vode i sipamo u činiju za salatu. Začinimo sa razblaženim sirćetom ili sokom od limuna i maslinovim uljem.

PUTER KEKS

puter keks

Sastojci: 200 g putera 250 g oštrog brašna tip 400 1 kašičica praška za pecivo 1 jaje 1 kašičica ekstakta vanile (ili štapić vanile) 150 g šećera Narendana kora pola limuna Priprema: Izvadite puter iz frižidera nekoliko sati ranije da bi omekšao. Kad se to dogodi, stavite ga u posudu za mućenje, dodajte šećer i […]

PILETINA SA CRNIM PIVOM

piletina sa crnim pivom

Sastojci: Dva bataka i dva karabataka 1 dl piva So, biber Priprema: Usolite i pobiberite meso i ostavite ga da odstoji pola sata. U posudu za pečenje u rerni stavite meso i nalijte ga pivom. Prekrijte alu-folijom ili poklopite i pecite u rerni koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni, 10 do 15 minuta. Nakon […]

PIRE OD BELOG PASULJA

pire od pasulja

Sastojci: 200 g belog pasulja 1 paškanat 1 manja glavica celera 1 glavica crnog luka 2-3 čena belog luka po ukusu so, biber i začini Priprema: Pasulj očistiti, oprati i stavitu činiju sa vodom da prenoći. Sutradan stavite pasulj da se kuva tj. da provri i prvu vodu bacite. Dolijte vodu u pasulj, dodajte svo […]

KALCONE SA TESTOM OD KROMPIRA

kalcone

Sastojci: oko 1 kg brašna 1 pakovanje instant krompir pirea 1 svež kvasac 1 jaje 1 kašika ulja 300 g vode 200g mleka malo soli, origano, bosiljak za punjenje po želji nešto suhomesnato, kačkavalj, pečurke Priprema: Kvasac staviti sa 1 kašičicom šećera u mlako mleko da naraste. Zatim dodati sve ostale sastojke osim brašna. Brašno […]

MAFINI OD BUNDEVE

mafini od bundeve

Suvi sastojci: 230 gr brašna 130 gr kristal šećera 70 gr smedjeg šećera 1 kašičica soda bikarbone 1/2 kašičice soli 2 kašičice cimeta 1 kašika začina za medenjake  Mokri sastojci: 450 gr pirea od bundeve 2 jajeta 1,2 dcl ulja 1 kašičica vanila ekstrakta Priprema: Uključite rernu na 190°C da se ugreje. Pripremite kalupe za […]

KUKURUZNI HLEB

kukuruzni hleb

Sastojci: 2 male kašičice suvog kvasca 120 ml mleka 180 ml mlake vode 200 gr palente 300 gr brašna 1 kašičica šećera 1 kašičica soli 1 kašika ulja Priprema: U posudu pomešati mleku vodu i mleko. Dodati kvasac, šećer, ulje, so, palentu i belo brašno. Testo mešati varjačom dok se ne napravi kompaktna smesa. Ostaviti […]

INTEGRALNI KREKERI

integralni krekeri

Sastojci: 240 gr integralnog pšeničnog brašna od celog zrna 2 kašike kristal šećera 1 ½ kašičica soli ½ kašičice crvene paprika 90 gr putera 0,9 dcl hladne vode još soli za posipanje Priprema: Za početak uključite rernu na 200°C da se ugreje. Pripremite i tepsiju, obložite je papirom za pečenje. Sada pripremite blender, čoper ili […]

Domaći sok od jabuke

domaci sok od jabuka

Sastojci: 2 kg jabuka,500 g šećera,2 kesice limuntusa,5 l voda Priprema: Jabuke oljuštiti,iseckati ih i staviti u šerpu (lonac) u kojoj će se kuvati. Dodati šećer, limuntus, 2 l vode i izmešati. Staviti na vatru i kuvati sat vremena (na laganoj vatri). Skloniti šerpu sa ringle. Rešetkastom kašikom izvaditi jabuke i usitniti ih u blenderu. […]

SIRUP OD LIMUNA

sirup od limuna

Sastojci: 1 kg limuna,4 l vode,5-6 kašika limunske kiseline,3 kg šećera Priprema: Limun se izreže na šta tanje kolutiće, stavi se voda i šećer pa se poklopi krpom i ostavi da stoji 24 sata. Povremeno treba promešati. Nakon toga se sok procedi. Meso od limuna se izvadi i izmiksa, pa se doda u tu sok. […]