Sastojci:

  • 240 gr integralnog pšeničnog brašna od celog zrna
  • 2 kašike kristal šećera
  • 1 ½ kašičica soli
  • ½ kašičice crvene paprika
  • 90 gr putera
  • 0,9 dcl hladne vode
  • još soli za posipanje

Priprema:

Za početak uključite rernu na 200°C da se ugreje. Pripremite i tepsiju, obložite je papirom za pečenje.

Sada pripremite blender, čoper ili viljušku, pa sipajte u u posudu brašno, šećer, so, crvenu papriku. Dodajte tome na kockice od oko 1 cm isečen hladan puter. Uključite blender ili čoper na nekih pola minuta, da sjedini masu. Ako ste koristili viljušku, izdrobite sve dobro, da postanu jednake mrvice.

Kada ste dobili mrvice, dodajte vodu, pa još malo uključite blender, čoper ili viljušku u akciju. Nakon toga, malo još umesite testo, pa formirajte krug, malo spljošten. Upakujte ga u kesu, pa stavite u frižider na pola sata da odmori.

Kako biste uspešno razvili testo, a da vam se posle ne zalepi za podlogu, a da ne koristite previše brašna (ali može i tako), možete testo razvijati izmedju 2 parčeta papira za pečenje. Biće potrebno s vremena na vreme da ga odvojite odozgo, pa vratite. Onda sve zajedno okrenete, pa i tu stranu malo odvojite i vratite. Ovo zato što se testo spoji sa papirom, pa se onda teško razvija.

Dakle, kako god vam je lakše, razvijte testo na što tanje možete, ali da se baš ne providi.

Razvijeno testo isecite nožem ili već čime vam je zgodno na kockice veličine oko  3 cm. Možete vaditi i krugove, ako želite. Poslažite isečene krekere na papir za pečenje, pa svaki izbockajte čačkalicom, kako vam se ne bi naduvali, nego ostali ravni. Po želji, posolite krekere odozgo pre pečenja.

Stavite ih u ugrejanu rernu da se peku, dok im ivice malo ne počnu rumeniti. Onda su gotovi. Kada ih izvadite, poslažite ih na žicu da se hlade. Ohladjeni krekeri spremni su za grickanje.

INTEGRALNI KREKERI

Course: toplo predjelo