Džem od smokava

dzem od smokava

Sastojci: 5 kg smokava (očišćenih,2 kg šećera,3 kesice vanilin šećera Priprema: Smokve oprati, očistiti, iseći, izmeriti i staviti u šerpu. Usitniti štapnim mikserom. Sipati i šećer. Promešati, staviti na ringlu i kuvati na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje. Kad tečnost uvri i džem bude gušći, neprestano mešati. Izvaditi malo džema na tacnu, ohladiti i proveriti […]

Marmelada od šargarepe

marmelada od sargarepe

Sastojci: 1 kg šargarepe,0,5 kg šećera,4 limuna,malo cimeta Priprema: Šargarepu očistite i izrendajte. U posudu ređajte naizmenično šargarepu, šećer i nastruganu koru limuna.Preko polovine ukupne količine iscedite sok od jednog limuna. Nastavite sa ređanjem, iscedite i drugi limun i pospite sa malo cimeta.Sipajte pola litre vode i na umerenoj temperaturi, povremeno mešajući, kuvajte oko četiri […]

SLATKO OD BELOG GROZDJA

slatko od grozdja

Sastojci: 1 kg oljuštenog grožđa,1 kg šećera,200 ml vode,limun,šipka vanile,10 g sode bikarbone Priprema: Najpre pripremiti rastvor, u 1 l vode dodati 10 g sode bikarbone, ovaj rastvor se koristi umesto krečne vode, na žalost mnogi od nas nisu u mogućnosti da pripreme krečnu vodu. Soda bikarbona je odlična zamena krečnoj vodi, oljušteno grožđe potopljeno […]

PARADAJZ SOK PO BAKINOM RECEPTU

paradajz sok

Sastojci: 2 paradajza,veza celera,glavica luka,so Priprema: Paradajz dobro operite, oljuštite i isecite na komadiće. Posolite, dodajte vezu celerovog lista i iseckanu glavicu luka. Dobro izgnječite rukama i promešajte. Ostavite da odstoji preko noći. Sutradan stavite da se kuva, a kada provri nastavite sa kuvanjem još 10-15 minuta. Sipajte u tople flaše, zatvorite, stavite u veću […]

ITALIJANSKI PARADAJZ SOS

italijanski paradajz sos

Sastojci: 5 kg paradajza,2 čena belog luka,2 šargarepe,2 glavice luka,veći celer,peršun,majčina dušica,maslinovo ulje,so,konzervans Priprema: Očistite paradajz i isecite ga na pola, očistite i isecite šargarepu, celer i luk i sve stavite u posudu. Dodajte usitnjeni beli luk, majčinu dušicu, peršun i dva sata kuvajte na umerenoj vatri. Onda sve to ispasirajte i kuvajte još sat […]

PEKMEZ OD PARADAJZA

pekmez od paradajza

Sastojci: 5 kg čvrstog paradajza2-3 kašike soli2 kašike šećera Priprema: Isecite i oljuštite paradajz. Stavite ga da se kuva, s vremena na vreme promešajte dok se sasvim ne raskuva. Ohlađeni paradajz propasirajte i procedite da dobijete kašu. Dodajte so i šećer i kuvajte otprilike jedan sat, a ukoliko želite gušći pekmez i duže. Kipeći pekmez […]

PARADAJZ PAPRIKA U TEGLI

paprika u tegli

Sastojci: 3 kg crvenih paradajz paprika 1 l vode 1/2 l vinskog sirćeta 1 dl ulja 250 g šećera 20 g soli kesica bibera u zrnu veza lista celera ili persuna 1 kesica konzervansa nekoliko cenova belog luka Priprema: Stavite vodu sa sirćetom i ostalim začinima da proključa, a paprike operite i skratite im peteljke. […]

SLATKO OD MALINA

slatko od malina

Sastojci: 1 kg očišćenih malina1,300 g šećera1 čaša vode Priprema: Maline mogu sazreti već krajem juna i njihova sezona ne traje dugo. I pored toga što, kao i kupine, imaju semenke u plodu, od njih se može skuvati ukusno i mirišljavo slatko. Kao i slatko od šumskih jagodica, slatko od malina se sprema bez dodataka […]

DAIKIRI OD JAGODE

DAIKIRI OD JAGODE

Sastojci: 40 ml svetlog ruma 20 ml soka od jagode 1 cedjena limeta 1 kasika secernog sirupa mrvljeni led Priprema: U blenderu izmutite sve sastojke. Treba da se dobije mekana tecnost. Roze smesa se sipa u hladnu visoku casu. Koktel se ukrasava kriskom limete i moze se staviti secer na rub case.

MOJITO SA BOROVNICAMA

mojito sa borovnicama

Sastojci: 1/2 šoljice svežih borovnica7.5 cl sirupa od lavande (simple sirupa)par listova sveže mente4.5 cl svetlog ruma4.5 cl soda vodesok od jedne limete Priprema: Izmesajte rum, sirup od lavande i vodu. Dodajte sok od limete. Sipajte u case, dodajte led i listove mente. Casu ukrasite kriskom limete.