BRIOŠI NA HOLANDSKI NAČIN

Course: toplo predjelo

Sastojci

  • 500 g brašna
  • 1 pakovanje suvog kvasca
  • 25 g šećera
  • 1, 25 dcl mlakog mleka
  • 125 g maslaca
  • 150 g tvrdog sira gauda

Za premazivanje:

  • 1 žumance

Upustvo

  • Prosejati brašno, dodati suvi kvasac, šećer, mlako mleko i maslac. Sve sastojke dobro umesiti.
  • Zatim, dodati sitno rendani sir i ponovo umesiti.
  • Ostaviti testo na toplom da nadođe. Razvaljati nadošlo testo pa oblikovati dugačku rolnu i iseći je na 12 jednakih delova. Od toga oblikovati 12 loptica i zavrnuti im vrh. Loptice poslagati u maslacem namazane modle za brioše i premazati ih razmućenim žumancetom.
  • Ponovo ostaviti na toplom da još malo narastu. Peći na 200 stepeni u predhodno zagrejanoj pećnici oko 20 – 30 minuta.