Sastojci:

• 500 g brašna
• 1 pakovanje suvog kvasca
• 25 g šećera
• 1, 25 dcl mlakog mleka
• 125 g maslaca
• 150 g tvrdog sira (gauda)

Za premazivanje:

• 1 žumance

Priprema:

Prosejati brašno, dodati suvi kvasac, šećer, mlako mleko i maslac. Sve sastojke dobro umesiti.

Zatim, dodati sitno rendani sir i ponovo umesiti.

Ostaviti testo na toplom da nadođe. Razvaljati nadošlo testo pa oblikovati dugačku rolnu i iseći je na 12 jednakih delova. Od toga oblikovati 12 loptica i zavrnuti im vrh. Loptice poslagati u maslacem namazane modle za brioše i premazati ih razmućenim žumancetom.

Ponovo ostaviti na toplom da još malo narastu. Peći na 200 stepeni u predhodno zagrejanoj pećnici oko 20 – 30 minuta.

BRIOŠI NA HOLANDSKI NAČIN

Course: toplo predjelo