BRIOŠI NA HOLANDSKI NAČIN
Course: toplo predjelo
Sastojci
- 500 g brašna
- 1 pakovanje suvog kvasca
- 25 g šećera
- 1, 25 dcl mlakog mleka
- 125 g maslaca
- 150 g tvrdog sira gauda
Za premazivanje:
- 1 žumance
Upustvo
- Prosejati brašno, dodati suvi kvasac, šećer, mlako mleko i maslac. Sve sastojke dobro umesiti.
- Zatim, dodati sitno rendani sir i ponovo umesiti.
- Ostaviti testo na toplom da nadođe. Razvaljati nadošlo testo pa oblikovati dugačku rolnu i iseći je na 12 jednakih delova. Od toga oblikovati 12 loptica i zavrnuti im vrh. Loptice poslagati u maslacem namazane modle za brioše i premazati ih razmućenim žumancetom.
- Ponovo ostaviti na toplom da još malo narastu. Peći na 200 stepeni u predhodno zagrejanoj pećnici oko 20 – 30 minuta.