Sastojci:

500 g govedine ili kost od šunke

200 g kupusa

500 g cvekle

1 šargarepa

1 koren peršuna

1 koren paštrnaka

1 glavica crnog luka

slanina

1 kašika brašna

1 kašika maslaca

2 do 3 krompira

2 do 3 sveža paradajza ili 2 kašike konzervisanog

sok od cvekle

kisela pavlaka

lišće peršuna ili mirođija

Priprema:

Uzeti 500 g govedine, oprati, staviti u lonac. Naliti hladnom vodom i staviti da se kuva. Ili još bolje, umesto govedine kupiti kost od šunke i staviti je zajedno sa kožom i preostalom šunkom da se kuva.

Iseći 200 g slatkog kupusa i staviti u supu. 500 g crvene cvekle, 1 šargarepu i 1 koren peršuna, 1 koren paštrnaka i 1 glavicu crnog luka iseći na jednaku sitnu parčad. Krčkati ne suviše dugo, u poklopljenoj šerpi zajedno sa nekoliko tankih režnjeva slanine. Staviti sve to u lonac u kome se kuva meso.

Napraviti zapršku od 1 kašike brašna i 1 kašike maslaca ili masti i staviti je u boršč. Dodati 2 do 3 oljuštena i na polovine presečena krompira, 2 do 3 sveža paradajza ili 2 kašike konzervisanog paradajza. Kuvati dok cvekla ne bude gotova.

Ako se boršč pravi od govedine, dodati malo šunke, otprilike 50 g ili 2 para viršli, koje treba iseći na kolutove.

Jednu nekuvanu cveklu nastrugati na trenici, uviti u čistu krpu i iscediti sok. Kada je boršč gotov doda mu se taj sok i još jedanput prokuva.

Pred sam ručak začiniti boršč kiselom pavlakom i posuti iseckanim lišćem od peršuna ili iseckanom mirođijom.

Boršč se obično služi sa kašom od heljde.

BORŠČ

Course: glavno jelo