Uzeti 500 g govedine, oprati, staviti u lonac. Naliti hladnom vodom i staviti da se kuva. Ili još bolje, umesto govedine kupiti kost od šunke i staviti je zajedno sa kožom i preostalom šunkom da se kuva.
Iseći 200 g slatkog kupusa i staviti u supu. 500 g crvene cvekle, 1 šargarepu i 1 koren peršuna, 1 koren paštrnaka i 1 glavicu crnog luka iseći na jednaku sitnu parčad. Krčkati ne suviše dugo, u poklopljenoj šerpi zajedno sa nekoliko tankih režnjeva slanine. Staviti sve to u lonac u kome se kuva meso.
Napraviti zapršku od 1 kašike brašna i 1 kašike maslaca ili masti i staviti je u boršč. Dodati 2 do 3 oljuštena i na polovine presečena krompira, 2 do 3 sveža paradajza ili 2 kašike konzervisanog paradajza. Kuvati dok cvekla ne bude gotova.
Ako se boršč pravi od govedine, dodati malo šunke, otprilike 50 g ili 2 para viršli, koje treba iseći na kolutove.
Jednu nekuvanu cveklu nastrugati na trenici, uviti u čistu krpu i iscediti sok. Kada je boršč gotov doda mu se taj sok i još jedanput prokuva.
Pred sam ručak začiniti boršč kiselom pavlakom i posuti iseckanim lišćem od peršuna ili iseckanom mirođijom.
Boršč se obično služi sa kašom od heljde.