Sastojci:

Za podizanje kvasca:

3 dl mlakog mleka

1 kašika šećera

1 kvasac

Za testo:

2 dl mlake vode

2 kašike šećera

1 jaje

1 kašičica soli

pola dl ulja

oko 1 kg brašna

mast, maslac, ili ulje za premazivanje

Za nadev:

3 dl kisele pavlake

2 jajeta

so ili šećer

Priprema:

U 3dl mlakog mleka dodati 1 kašiku šećera, izmrviti 1 pakovanje kvasca i ostaviti da se podigne.

U posudu u koju ćemo mesiti sipamo 2dl mlake vode, 2 kašike šećera, 1 jaje, 1kašičicu soli, pola dl ulja, i dodamo podignut kvasac.

Polako dodajemo brašno i mesimo testo dok ne bude glatka masa, za ovo testo potrebno je oko 1 kg brašna, malo ostane. Kada smo umesili ne previše čvrsto, i ne lepi se za ruke, malo pospemo brašnom gore testo, prekrijemo čistim platnenim salvetom i ostavimo na toplo mesto da stoji oko 1 h, da se podigne.

Kada se testo podiglo vadimo na dasku koju smo posuli brašnom, delimo na 4 dela, pravimo jufke, skružimo, malo rastinjimo, kao lepinja, i ostavimo još 20min da stoji.

Sada uzimamo tu jednu jufku premažemo umućenom mašću ili malo maslacem, uljem, stavimo na stolnjak i razvlačimo testo veličine tepsije u kojoj ćemo peći štrudle.

Za 2 štrudle potrebno je: 3 dl pavlake koje izmešamo sa 2 umućena jaja, ako želimo slano malo posolimo, ako želimo slatko zasladimo. Premažemo testo,uvijemo i stavimo sa strane da pripremimo i drugu štrudlu, sada upletemo štrudle, uvijemo i stavimo u podmazan pleh za pečenje, da odstoji oko 20 min. Pečemo u već zagrejanoj rerni na 220 step C.

UPLETENE ŠTRUDLE SA PAVLAKOM