TORTA OD ANANASA

Course: desert

Sastojci

  • 100 g šećera
  • 8 žumanaca
  • 5 belanca
  • kora od pola limuna
  • 80 g brašna

Za nadev:

  • 250 g šećera
  • 2,5 dl soka od ananasa
  • 5 žumanaca
  • 3 kašike šećera
  • 10 tabli želatina razmekšanog u vodi
  • 5 dl slatke pavlake
  • 2 dl slatke pavlake
  • ananas iz kompota isečen na kockice

Upustvo

  • Izmutiti žumanca sa šećerom, dodati nastruganu koru od limuna, brašno i čvrst sneg od belanaca. Namazati pleh puterom, posuti ga brašnom i u pećnici na umerenoj temperaturi ispeći tortu.
  • Tortu ne vaditi iz pleha dok se ne ohladi. Šećer i sok od ananasa kuvati na štednjaku da se dobije 2,5 dl sirupa. Dobro izmešati žumanca sa šećerom, dodati im želatin.
  • Pomešati sa sirupom od ananasa i mešati dok se ne dobije glatka masa. Najzad sipati čvrsto ulupanu pavlaku i još jednom sve izmešati. Tortu ostaviti u plehu i staviti nadev u visini 3 cm.
  • Staviti tortu na led. Pred služenje skinuti joj okvir, preliti je sa 2 dl slatke pavlake i posuti sitno isečenim ananasom.