TORTA OD ANANASA
Course: desert
Sastojci
- 100 g šećera
- 8 žumanaca
- 5 belanca
- kora od pola limuna
- 80 g brašna
Za nadev:
- 250 g šećera
- 2,5 dl soka od ananasa
- 5 žumanaca
- 3 kašike šećera
- 10 tabli želatina razmekšanog u vodi
- 5 dl slatke pavlake
- 2 dl slatke pavlake
- ananas iz kompota isečen na kockice
Upustvo
- Izmutiti žumanca sa šećerom, dodati nastruganu koru od limuna, brašno i čvrst sneg od belanaca. Namazati pleh puterom, posuti ga brašnom i u pećnici na umerenoj temperaturi ispeći tortu.
- Tortu ne vaditi iz pleha dok se ne ohladi. Šećer i sok od ananasa kuvati na štednjaku da se dobije 2,5 dl sirupa. Dobro izmešati žumanca sa šećerom, dodati im želatin.
- Pomešati sa sirupom od ananasa i mešati dok se ne dobije glatka masa. Najzad sipati čvrsto ulupanu pavlaku i još jednom sve izmešati. Tortu ostaviti u plehu i staviti nadev u visini 3 cm.
- Staviti tortu na led. Pred služenje skinuti joj okvir, preliti je sa 2 dl slatke pavlake i posuti sitno isečenim ananasom.