Sastojci:

• 100 g šećera

• 8 žumanaca

• 5 belanca

• kora od pola limuna

• 80 g brašna

Za nadev:

• 250 g šećera

• 2,5 dl soka od ananasa

• 5 žumanaca

• 3 kašike šećera

• 10 tabli želatina razmekšanog u vodi

• 5 dl slatke pavlake

• 2 dl slatke pavlake

• ananas iz kompota isečen na kockice

Priprema:

Izmutiti žumanca sa šećerom, dodati nastruganu koru od limuna, brašno i čvrst sneg od belanaca. Namazati pleh puterom, posuti ga brašnom i u pećnici na umerenoj temperaturi ispeći tortu.

Tortu ne vaditi iz pleha dok se ne ohladi. Šećer i sok od ananasa kuvati na štednjaku da se dobije 2,5 dl sirupa. Dobro izmešati žumanca sa šećerom, dodati im želatin.

Pomešati sa sirupom od ananasa i mešati dok se ne dobije glatka masa. Najzad sipati čvrsto ulupanu pavlaku i još jednom sve izmešati. Tortu ostaviti u plehu i staviti nadev u visini 3 cm.

Staviti tortu na led. Pred služenje skinuti joj okvir, preliti je sa 2 dl slatke pavlake i posuti sitno isečenim ananasom.

TORTA OD ANANASA

Course: desert