Sastojci:

  • 400 g debele testenine
  • 200 g kisele pavlake
  • 300 g feta sira
  • 300 g barene slanine

Priprema:

U veliku šerpu sipati vodu, dodati malo soli, pa ostaviti da voda provre. Ako ste naučili, možete dodati i malo ulja, mada, kažu veliki kuvari (da ne kažem opet Jamie Oliver), da je suština u kuvanju testa a da se ne zalepi, u mehurićima, odnosno, da voda stalno lepo vre dok se testo kuva, da ulje nije bitno, jer svakako pliva na površini.

Dok voda nije provrela, iseckajte slaninu na sitne kocke, pa je stavite u tiganj da se isprži. Nije vam potrebna nikakva dodatna masnoća. Povremeno promešajte slaninu da vam se ne uhvati za dno. Isprženu slaninu izvadite na salvetu da upije višak masnoće.

U provrelu vodu stavite testo da se kuva. Nemojte ga prekuvati, da se ne raspadne i ne postane lepljivo. Testo ocedite, pa stavite u veću činiju. Dodajte testu kiselu pavlaku, izmešajte. Izmrvite zatim feta sir na testeninu, pa promešajte. Dobili ste osnovu.

Testo servirajte u tanjire. Tek tada, pospite testo prženom slaninom, pa neka je svako u svom tanjiru umeša u testo. Ako je odmah izmešate u svo testo, pržena slanina će omekšati i izgubiti ono što je najbolje u celoj priči – svoju hrskavost.

TESTENINA SA FETA SIROM I SLANINOM

Course: glavno jelo, toplo predjelo