Sastojci:

2 kg svinjske vratine bez kostiju
3 kašičica achiote paste
2 kašičica guajillo chili praha
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica osušenog origana
1 kašičica kumina
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
¾ šolje bijelog sirćeta (175 ml)
1 šolja soka od ananasa (240 mL)
1 ananas, oguljen i isečen na 1 cm (2 cm) kruga

ZA SERVIRANJE

10 malih kukuruznih tortilja
1 beli luk, sitno seckan
1 šoljica svežeg korijandera, sitno seckanog (40 g)
1 šalja salse (260 g)
1 avokado, na kockice
sok i korica limete za dekoraciju

Priprema:

Isecite svinjetinu na šnicle od oko 1 cm debljne, a zatim prebacite u veliku posudu. U srednjoj činiji pomešajte achiote pastu, čili u prahu, beli luk u prahu, origano, kumin, so, biber, sirće i sok od ananasa, gnječite i mešajte dok ne postane glatko, bez grudvica. Prelijte marinadu na svinjetinu, dobro natopite kako biste bili sigurni da je meso obloženo sa svih strana. Pokrijte činiju streč folijom, a zatim držite u frižideru najmanje 2 sata ili do 3 dana.

Zagrejte rernu na 180 ° C. Obložite pleh za pečenje s pergamentnim papirom ili aluminijskom folijom.

Stavite krišku ili dve ananasa na pleh za pečenje. Uzmite drveni ražanj i gurnite ga u sredinu ananasa. Tako postavljen ražanj čini osnovu na koju ćete stavljati meso, poput ražnjića za roštilj, samo ne u vodoravnom već u uspravnom položaju. Izvadite svinjetinu iz frižidera i gurnite meso kroz ražanj, slažući ih na ražanj sloj po sloj, jedno na drugo, prema gore dok ne potrošite meso i ne dobijete još prostora samo za krišku ananasa, koju stavite na vrh. Ananas će činiti balans ražnju.

Pecite oko sat i po dok svinjetina ne bude malo zagorela spolja i tamno crvena. Odmarajte meso oko 10 minuta, zatim izrežite tanke kriške svinjetine i prženog ananasa.

Zatim stavite malo svinjetine na tortilje, nakon čega sledi nekoliko komada ananasa, posipanje lukom, prstohvat korijandera, žlica salse i par kockica avokada. Posipajte sokom od limete ili koricom.

TAKOSI AL PASTOR

Course: glavno jelo