ŠTRUDLE SA MAKOM, ORASIMA I VIŠNJAMA

Course: desert

Sastojci

  • Za podizanje kvasca:
  • 3 dl mlakog mleka
  • 1 kašika šećera
  • 1 kvasac
  • Za testo:
  • 2 dl mlake vode
  • 2 kašike šećera
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • pola dl ulja
  • oko 1 kg brašna
  • mast maslac, ili ulje za premazivanje
  • nadevi po izboru

Upustvo

  • U 3dl mlakog mleka dodati 1 kašiku šećera, izmrviti 1 pakovanje kvasca i ostaviti da se podigne.
  • U posudu u koju ćemo mesiti sipamo 2dl mlake vode, 2 kašike šećera, 1 jaje, 1kašičicu soli, pola dl ulja, i dodamo podignut kvasac.
  • Polako dodajemo brašno i mesimo testo dok ne bude glatka masa, za ovo testo potrebno je oko 1 kg brašna, malo ostane. Kada smo umesili ne previše čvrsto, i ne lepi se za ruke, malo pospemo brašnom gore testo, prekrijemo čistim platnenim salvetom i ostavimo na toplo mesto da stoji oko 1 h, da se podigne.
  • Kada se testo podiglo vadimo na dasku koju smo posuli brašnom, delimo na 4 dela, pravimo jufke, skružimo, malo rastinjimo, kao lepinja, i ostavimo još 20min da stoji.
  • Sada uzimamo tu jednu jufku premažemo umućenom mašću ili malo maslacem, uljem, stavimo na stolnjak i razvlačimo testo veličine tepsije u kojoj ćemo peći štrudle.
  • Razvučeno testo premažemo željenim nadevom uvijemo u rolat i stavimo u tepsiju da stoji oko 20 min i premažemo malo maslacem gore svaku štrudlu i stavimo da se peče u zagrejanu rernu.
  • Ako pravimo nadev sa makom u samleven mak sipamo malo mleka prokuvamo ga malo, ohladimo u ohlađen mak stavimo dosta šećera da bude slatko, i sa ovim nadevom filujemo štrudlu.
  • Ako pravimo sa višnjama, ocedimo višnje, poređamo, preko višanja pospemo malo griza da upije sok, i dosta pospemo šećera.
  • Mlevene orahe zasladiti i malo preliti toplim mlekom.
  • Kada su štrudle pečene, pokriti ih, kad ih izvadimo iz rerne, čistim salvetim da bi kora lepo odmekla.