Sastojci:

1 l slatke pavlake

1/2 l vanil krema

patišpanj od 4 jajeta

pekmez od jagoda

1/4 l belog vina

1/8 l brendija ili konjaka

1/8 l vode

1/8 kg badema

Priprema:

Patišpanj treba da bude bajat, a vodu, belo vino i brendi pomešati. Kad to bude gotovo, onda premazati pekmezom dno staklene činije u kojoj se kolač pravi.

Patišpanj raseći napola, namočiti u razblaženo vino i staviti preko pekmeza u činiju. Onda uzeti isečeni badem i poprskati ga po testu, a sve to preliti kremom.

Posle toga dođe opet pekmez, pa natopljeni patišpanj i krem. Kolač treba u sredini da se uzdiže.

Pavlaku ulupati, pošećeriti i kroz špric ukrasiti kolač po ukusu. Kao ukras može se upotrebiti i ušećereno voće.

Ovu poslasticu treba napraviti nekoliko sati pre obroka, ali se pavlaka stavlja kada se kolač iznosi na sto.

STARINSKA POSLASTICA

Course: desert