Sastojci:

500g tikvica, tipa cukini
2 jaja
prezle
parmezan
so, biber
ljuta paprika

Za sos:

1 konzerva paradajz pelata
2 čena belog luka
maslinovo ulje
so, biber
2 kašike seckanog svežeg peršuna

Pripema:

Upalite rernu na 200°C, obložite veliki pleh od rerne papirom za pečenje. Ako koristite sitne tikvice, isecite ih po dužini na polovine ili četvrtine. A ako koristite veće, onda gledajte da ih isečete na kriške kao za krupniji pomfrit.

U jednom tanjiru ulupajte jaja, u drugi sipajte veću količinu prezli i narendajte parmezan, sipajte malo soli, bibera i ljute mlevene crvene paprike (po ukusu).

Svaku kriškicu prvo umočite u jaja, pa u mešavinu sa prezlama, gledajući da je dobro obložite sa svih strana. Ređajte na pleh i tako dok sve ne iskoristite. Po potrebi dodajte još koje jaje ili prezle. Pecite dok mrvice ne poprime zlatnu boju.

Za sos: u tiganj sipjate 2 kašike maslinovog ulja i dodajte sitno naseckan beli luk. Upalite ringlu na najjače, pa kada luk dobije rumenu boju sipajte usitnjeni pelat, posolite i pobiberite po ukusu i krčkajte na srednjoj vatri do željene gustine. Pred služenje, ubacite svež peršun.

Tikvice i sos služite tople.

ŠTAPIĆI OD TIKVICA

Course: toplo predjelo