Sastojci:

  • 6 čenova belog luka
  • Sok i korica od dva limuna
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica tucane ljute paprike
  • 1 kašičica soli
  • 21-25 škampa
  • ¼ glavice crvenog luka
  • 300 g špageta
  • 2 kašike putera
  • peršun
  • sveže mleveni biber

Priprema:

U posudici izmešajte limunovu koricu, sitno seckani beli luk, sok jednog limuna, crvenu papriku so, biber i maslinovo ulje. Ovom marinadom prelijte škampe, dobro promešajte i ostavite sa strane.

U međuvremenu u posudu sa vodom ubacite ostatke škampa koje ste očistili i crveni luk, Poklopite i ostavite da proključa, smanjite temperaturu i ostavite da lagano krčka 20 minuta, a zatim procedite vodu i ostavite bujon sa strane.

U većoj šerpi kuvajte špagete u slanoj, kipućoj vodi prema uputstvu sa kesice, ali dva minuta kraće. Procedite špagete i ostavite ½ šolje vode u kojoj su se kuvale.

Stavite tiganj da se greje na šporetu pa dodajte škampe iz marinade, dinstajte dok ne promene boju, oko 3 minuta. Izvadite škampe na tanjirić, pa u tiganj sipajte marinadu, ostavite da prokuva nekoliko minuta zatim dodajte šolju bujona i pola šolje vode u kojoj su se kuvale špagete. Pustite da sos krčka dok polovina ne ukuva. Na kraju dodajte ostatak limunovog soka i korice, puter i peršun, sve promešajte, po potrebi posolite i pobiberite. Dodajte špagete i šakmpe, promešajte da se zagreju i odmah poslužite.

ŠPAGETE SA ŠKAMPIMA

Course: glavno jelo