Sastojci:

šargarepe 2-3
tikvica 1-2
so malo
suvi biljni začin malo
biber malo
kisela pavlaka 3 kašike
ren 1-2 kašike
svinjska mast 3 kašike

Priprema:

Šargarepu očistiti, oprati i iseći na sitnije komade. Tikvice oljuštiti i iseći na komade.

U šerpu staviti isečenu šargarepu, mast i malo soli, pa poklopiti i dinstati na umerenoj temperaturi oko 15 minuta. Povremeno promešati. Kada je šargarepa malo omekšala, dodati isečene tikvice, posuti malo suvog začina i bibera, poklopiti i nastaviti dinstanje dok sve ne omekša.

Kada je povrće dinstano, skinuti sa plotne i u istoj šerpi napraviti kremastu masu štapnim mikserom.

Dodati kiselu pavlaku i izmešati varjačom.

Dodati ren i izmešati. Proveriti ukus i po potrebi dodati soli.

Poslužiti toplo kao prilog mesu, ribi, krompiru ili kao hladan namaz.

SOS OD ŠARGAREPE I TIKVICE