Sastojci:
šargarepe | 2-3 |
tikvica | 1-2 |
so | malo |
suvi biljni začin | malo |
biber | malo |
kisela pavlaka | 3 kašike |
ren | 1-2 kašike |
svinjska mast | 3 kašike |
Priprema:
Šargarepu očistiti, oprati i iseći na sitnije komade. Tikvice oljuštiti i iseći na komade.
U šerpu staviti isečenu šargarepu, mast i malo soli, pa poklopiti i dinstati na umerenoj temperaturi oko 15 minuta. Povremeno promešati. Kada je šargarepa malo omekšala, dodati isečene tikvice, posuti malo suvog začina i bibera, poklopiti i nastaviti dinstanje dok sve ne omekša.
Kada je povrće dinstano, skinuti sa plotne i u istoj šerpi napraviti kremastu masu štapnim mikserom.
Dodati kiselu pavlaku i izmešati varjačom.
Dodati ren i izmešati. Proveriti ukus i po potrebi dodati soli.
Poslužiti toplo kao prilog mesu, ribi, krompiru ili kao hladan namaz.