Sastojci:

Za testo:

500 g oštrog brašna

250 g maslaca

1 kašika sitnog šećera

so

2 žumanceta

2 kašike kisele pavlake

Za nadev:

100 g maslaca

200 g sitnog šećera

4 žumanceta

280 g kiselog sremskog sira

1 kašika brašna

4 belanceta

Priprema:

Na dasku za mešenje prosejati pola kg oštrog brašna, staviti 250 g maslaca, 1 kašiku sitnog šećera, malo soli, 2 žumanceta, i 2 kašike kisele pavlake.

Dobro testo izmesiti, razviti ga na dasci i podeliti na dva dela. Namazati pleh maslacem, pa u taj pleh staviti 1 deo testa. Zatim pitu nadevati.

Za nadev nam je potrebno izmešati 100 g maslaca, 200 g sitnog šećera, i 4 žumanceta. Mešati 1/4 sata, a zatim dodati 280 g propasiranog kiselog sremskog sira, 1 kašiku brašna i čvrsto ulupan sneg od 4 belanceta.

Taj nadev prevući preko prve polovine testa u plehu, a zatim nadev pokriti drugim delom testa. Pleh staviti u pećnicu i pitu rumeno ispeći.

Pečenu pitu iseći i posuti je šećerom zamirisanim vanilom.

Testo za ovu pitu mora se raditi na hladnom mestu, jer se inače pri radu kida. Sir treba da bude što masniji.

SLATKA PITA

Course: desert