SICILIJANSKA KAPONATA

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 700 g plavog patlidžana
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 celer manji
  • 1 čen belog luka
  • 700 g paradajza
  • 10 komada zelenih maslina
  • 2 kašike kapara
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • 1 kašika šećera
  • so po potrebi
  • biber po potrebi
  • maslinovo ulje po potrebi
  • rendani tvrdi sir po potrebi

Upustvo

  • Patlidžan operite, oljuštite i isecite na krupne kocke. Stavite ga u činiju i prelijte sa 2-3 kašike maslinovog ulja i rukama promešajte da bi svaku kockicu bar malo podmazali.
  • Zagrejte tiganj, dodajte kašiku maslinovog ulja i pržite patlidžan. Ovo uradite u više tura, da bi svaka kockica dobila zlatkastu boju. Pre svake ture u tiganj dodajte po kašiku maslinovog ulja. Prženi patlidžan izvadite na tanjir obložen kuhinjskim ubrusom i ostavite sa strane.
  • Prebrišite tiganj kuhinjskim ubrusom, zagrejte ga, pa dodajte dve kašike maslinovog ulja. Dodajte crni luk i celer pa ih pržite pet minuta, potom dodajte izgnječeni beli luk i pržite još 1-2 minuta.
  • Dodajte paradajz, koji ste u međuvremenu oljuštili i isekli na kockice, šećer i sirće, pa promešajte. Masline očistite od koštica i krupno iseckajte, pa dodajte u paradajz zajedno sa kaparima. Poklopite i kuvajte 10-15 minuta. Posolite i pobiberite po svom ukusu, promešajte i krčkajte otklopljeno dok veći deo tečnosti ne ispari. Dodajte prženi patlidžan i kuvajte još pet minuta. Servirati toplo, po želji posuto rendanim sirom.