Sastojci:

1 glavica kiselog kupusa

1 kg mešanog mlevenog mesa (svinjsko i juneće)

slanina

suvo meso

1 crni luk

1 jaje

pirinač

so, biber

Priprema:

Uzeti glavicu kiselog kupusa, odvojiti lišće, sa svakog lista saseći koren. Veće lišće preseći na pola, staviti u hladnu vodu da se opere i malo odstoji da nije jako kiselo.

Posebno pripremiti nadev: 1kg mešanog mlevenog mesa, naseckati sitno mesnate suve slanine, dodati opran pirinač, 1 glavicu sitno na kockice isečen crni luk, 1 jaje, malo crvene sitne paprike, malo bibera i soli po ukusu. Sve to mešanjem sjediniti.

Uzeti list kupusa staviti na dlan, kašikom staviti meso na kupus. Sa jedne strane preklopiti list kupusa preko mesa uviti i prstima gurnuti drugi kraj lista u sarmu. Ređati u posudu u koji ćemo kuvati, između stavljamo oprano isečeno suvo meso.

Od ove količine mesa trebalo bi da se uvije oko 30 sarmi, zavisno od veličine. Kada smo sve složili ako nam je ostalo lišća prekrijemo sarme. Sipamo vode da prekrije sarme i poklopimo. Kuvamo da polako vri.

 

SARMA SA SUVIM MESOM

Course: glavno jelo