ŠARAN PUNJEN PEČURKAMA

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 1 veći šaran da može lepo da se napuni
  • 1 zemička
  • mleko
  • 2 sardele
  • crni luk manji
  • peršunov list
  • 200 g pečuraka
  • kora od limuna
  • 2 jajeta
  • so i biber
  • kisela pavlaka za prelivanje

Upustvo

  • Očišćenog i opranog šarana posoliti i nadevati ga sledeći nadevom za koji nam je potrebno: 1 zemička koju  smo stavili u mleko da se topi, i kad se dovoljno nakvasila, ocediti je i propasirati, a potom je pržiti na malo maslaca zajedno sa glavom od ribe ili ikrom ako je riba ima.
  • Ovom nadevu dok je još na vatri dodati 2 sitno isečene sardele ili malo paste od sardele, malo ribanog crnog luka, sitno isečenog peršunovog lišća i isečene sveže pečurake. U nadev nastrugati i malo kore od limuna.
  • Skinuti nadev sa vatre i dodati mu 2 cela jajeta. Sve posoliti i pobiberiti, dobro promešati i ovim nadevom napuniti unutrašnjost ribe. Napunjenu ribu zašiti koncem, da nadev ne bi ispao, staviti ga u tepsiju namazanu maslacem i dok se peče stalno je prelivatti kiselom pavlakom.
  • Peći ribu 3/4 sata. Pre služenja izvaditi konac, staviti šarana na činiju, preliti ga sa sokom u kome se pekao i toplog ga izneti na sto.