Sastojci:

1 veći šaran (da može lepo da se napuni)

1 zemička

mleko

2 sardele

crni luk manji

peršunov list

200 g pečuraka

kora od limuna

2 jajeta

so i biber

kisela pavlaka za prelivanje

Priprema:

Očišćenog i opranog šarana posoliti i nadevati ga sledeći nadevom za koji nam je potrebno: 1 zemička koju  smo stavili u mleko da se topi, i kad se dovoljno nakvasila, ocediti je i propasirati, a potom je pržiti na malo maslaca zajedno sa glavom od ribe ili ikrom ako je riba ima.

Ovom nadevu dok je još na vatri dodati 2 sitno isečene sardele ili malo paste od sardele, malo ribanog crnog luka, sitno isečenog peršunovog lišća i isečene sveže pečurake. U nadev nastrugati i malo kore od limuna.

Skinuti nadev sa vatre i dodati mu 2 cela jajeta. Sve posoliti i pobiberiti, dobro promešati i ovim nadevom napuniti unutrašnjost ribe. Napunjenu ribu zašiti koncem, da nadev ne bi ispao, staviti ga u tepsiju namazanu maslacem i dok se peče stalno je prelivatti kiselom pavlakom.

Peći ribu 3/4 sata. Pre služenja izvaditi konac, staviti šarana na činiju, preliti ga sa sokom u kome se pekao i toplog ga izneti na sto.

ŠARAN PUNJEN PEČURKAMA

Course: glavno jelo