Sastojci:

200 g škampa,

1 šolja pirinča,

1-2 čena belog luka,

soja sos,

so,

maslinovo ulje.

Priprema:

Škampe odlediti u hladnoj vodi. Oprati ih, ocediti i preliti soja sosom i maslinovim uljem. Ostaviti ih u frižideru najmanje dva sata pre početka spremanja jela.

Pirinač oprati i skuvati u blago slanoj vodi tako da voda potpuno ispari.

Dok se pirinač kuva, na dobro zagrejanom tiganju grilovati škampe koje ste prethodno dobro ocedili od sosa u kojem su stajale. Dodati još malo soja sosa i mešati ih dok sos potpuno ne ispari.

Obareni pirinač dodati u škampe i mešati u tiganju još koji minut.

Skloniti sa ringle i dodati maslinovo ulje i sitno seckani beli luk.

Služiti toplo. Odličan prilog uz ovo jelo je zelena salata ili barena cvekla seckana na tanke kolutiće i začinjena sitno seckanim belim lukom, balzamiko (ili jabukovim) sirćetom i maslinovim uljem.

RIŽOTO SA ŠKAMPIMA