Sastojci:

  • 2 pakovanja blok testa (lisnatog testa) – to bude 1 kg
  • ½ kg pilećeg belog mesa
  • 1 crni luk
  • maslinovo ulje za dinstanje (3 – 4 kašike)
  • 1 kašika brašna
  • 150 ml mleka
  • 1 kašika soka od limuna
  • 2 kašike peršunovog lista
  • 1 kašika aleve paprike (može ljute, ako volite)
  • ½ kašikice bibera
  • 1 ravna kašikica soli

Sastojci za pohovanje:

  • 3 jajeta
  • 250 g prezli
  • malo soli
  • mast ili ulje za pečenje rissola

Priprema:

Belo meso iseckamo na što sitniju parčad možemo. Sipamo ulje u tavu i dinstamo meso dok potpuno ne omekša. Meso izvadimo nekom rupičastom kašikom.

Na preostalom ulju, uz dodavanje još malo istog, izdinstamo crni luk koji smo takodje iseckali na što sitnije kockice. Dok se luk dinsta, dodamo mu biber i alevu papriku i sve zajedno dinstamo dok luk ne bude providan. Dodamo brašno na izdinstani luk, promešamo, sipamo polako mleko i mešamo stalno, kako se ne bi zgrudvalo.

Vratimo meso na luk, dodamo limun, so i peršun, promešamo, par minuta još ostavimo na vatri i onda sklonimo – fil gotov.

Pospemo dasku brašnom. Odmrznuto testo razvijemo na tanko. Vadimo modlom krugove, ne premale – recimo veličine kao za krofne, nekih 7 – 8 cm.

Nakon svakog razvijenog komada testa, ponavljamo postupak: kada smo izvadili krugove, na svaki stavimo malo fila po sredini kruga. Onda jedan za drugim savijamo kao sarmice, dobro stisnemo da se skroz zalepe, kako fil ne bi iscurio. 

Izmutite jaja za pohovanje, dodajte malo soli u njih (ja sam 1 kašikicu). U drugu posudu sipajte prezle. Uključite mast ili ulje da se ugreje, ne prejako – da ne bi gorela prezla.

Umočite rissole u jaja, zatim u prezlu i stavite ih u posebnu činiju, dok ne skupite par komada koje ćete staviti da se peku.

Kada je ulje ili mast ugrejano, stavljajte nekoliko komada da se peku. Trebalo bi ih peći u fritezi, ali može i na jakoj vatri u dubljem tiganju, da u njemu bude 2-3 cm ulja.

Pečene rissole stavljati na salvetu da se ocede.

Služiti sa nekom salatom i sosom ili prelivom po želji.

RISSOLE SA PILETINOM

Course: glavno jelo, toplo predjelo