Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 suvi kvasac
- 2 jajeta + 1 jaje za premaz
- 150 ml ulja
- 200 ml mleka
- 1 supena kašika soli
- susam i laneno seme za posipanje (može i ne mora)
- 150 g trapista
- 150 g šunkarice
Priprema:
Za početak, ako imate mini pekaricu, možete sve sastojke staviti u nju na program za mešenje i dizanje testa, redosledom: mlako mleko, so, ulje, razmućeno jaje, brašno i na njega kvasac.
Ako nemate, i onda možete tim redosledom dodavati sastojke. Sve sastojke umesiti da se dobije ujednačeno, glatko testo i ostaviti testo na toplo da naraste (oko sat vremena).
Dok testo raste, narendajte trapist i salamu i pomešajte.
Kada je testo naraslo, možete kašikom odvajati komadiće koji će vam biti za po jednu zemičku. Otprilike dobijete 20 – tak komada.
Komadiće testa razvučete na dasci, bez brašna, u krug (ili približno), uzmete ga u ruku, držite da dobijete malo udubljenje i stavite koliko fila može da stane a da uspete lepo zatvoriti zemičku. Kada ste stavili fil, pohvatate sve krajeve od gore, spojite ih i malo stisnete.
Pripremite tepsiju samo tako što stavite papir za pečenje u nju. Dobijene zemičke slažete na papir, malo razmaknute, sa onim delom gde su spojeni krajevi prema dole.
Premažete zemičke jajetom, pospete ih susamom i lanom, i stavite u rernu ugrejanu na 220°C 20-30 minuta.