Sastojci:
5 tikvica srednje veličine – duguljastih
pola kilograma mlevenog junećeg mesa
pola litre pavlake za kuvanje
200 g trapist sira
1 veća glavica crnog luka
1 čen belog luka
so i biber
sitno seckani list peršuna
ulje
Priprema:
Prvo što je potrebno jeste da očistite crn ii beli luk, pa da ga potom što sitnije iseckate. Nemojte mešati crni i beli luk.
Potom stavite u šerpu za dinstanje malo ulja, zagrejte, pa smanjite vatru, i dodajte sitno iseckani crni luk. Sve to dobro izdinstajte dok luk ne dobije staklastu strukturu, dodajte beli luk (njega stavljate kasnije kako ne bi zagoreo), a onda dodajte i meso.
Sve dobro izmešajte, začinite solju i i biberom, pa dinstajte 10ak minuta dok meso ne promeni boju. U izdinstano meso sipajte 250 ml pavlake za kuvanje, dobro promešajte i ostavite na isključenoj ringli još 1 minut. Na kraju je ostalo da u smesu za punjenje ubacite i seckani peršun.
Tikvice dobro operite, ali ih nemojte ljuštiti. Presecite na pola uzduž, pa ih pomoću male kašike izdubite sve dok ne uklonite onu mekanu sredinu sa semenkama.
Potom uzmite veći pleh – jer ćete imati 10 komada punjenih tikvica, pa ih poređajte na papir za pečenje. Ravnomerno rasporedite smesu u tikvice.
Trapist naribajte, pa ga pospite po napunjenim tikvicama, pa sve to prelijte ostatkom pavlake za kuvanje.
Stavite tikvice da se peku u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 40-45 minuta.