Sastojci:

120 g pirinča sa dugim zrnom
2 kašike ulja
2 jajeta
Po želji, kao dodatak:
luk
mladi luk
grašak
tucana paprika
pavlaka

Priprema:

Skuvajte pirinač u vodi, dobro ga ocedite i vrelog istresite na pleh da para što pre izađe.

Ugrejte ulje u nelepljivom tiganju, pa sipajte pirinač i pržite ga dva do tri minuta.

Pomerite pirinač na ivice tiganja.

Razbijte jaja u posudu, začinite suvim začinom i sipajte u tiganj, u sredinu, pa kratko ostavite da se prže.

Dok su jaja još rovita, pomešajte s pirinčem i nastavite da pržite, brzo mešajući.

Ako volite da ostanu krupniji komadići jaja, možete da ih ostavite malo duže da se prže bez mešanja pa tek onda da ih razbijete varjačom.

Sipajte pirinač u činijice za služenje i pospite seckanim mladim lukom za dekoraciju.

Ovaj pirinač možete spremiti i sa crnim lukom. Njega samo treba da malo propržite na ulju pre nego što dodate pirinač i jaja, ostatak recepta je isti.

Takođe, veoma je ukusno ako u prženi pirinač s jajima dodate tucanu papriku ili ako preko pirinča koji ste servirali sipate kiselu pavlaku.

Za posebno dekorativan prženi pirinač s jajima, izmešajte ga s malo barenog graška.

PRŽENI PIRINAČ SA JAJIMA

Course: hladno predjelo