Sastojci:
250 ml vode
100 ml ulja
malo soli
150 g brašna
1 kesica praška za pecivo
4 jajeta
Za fil:
1 l mleka
5 žumanaca
10 kašika šećera
3 kašike (vrhom pune) brašna
3 kašike (vrhom pune) gustina
1 kesica vanilin šećera
Priprema:
Vodu, ulje i malo soli (na vrh kašičice) staviti da provri. Skloniti sa ringle, dodati brašno i prašak za pecivo, izmešati. Kad se ohladi, dodavati jaja, jedno po jedno i mešati varjačom. Kad se formira glatko testo, čajnom kašičicom vaditi krofne veličine manjeg oraha i ređati ih sa razmakom (jer dosta narastu) u pleh, podmazan ili obložen papirom za pečenje. Peći 20-tak minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Smanjivati temperaturu (do 150 stepeni), ali u toku pečenja ne otvarati rernu. U 800 ml mleka staviti šećer i vanilin šećer i zagrejati (ali da ne provri). Umutiti žumanca, dodati 200 ml mleka, gustin i brašno i dobro izmiksati (da nema grudvica). Dodati tu smesu u zagrejano mleko i uz stalno mešanje kuvati da se zgusne. Ohlađene krofne preseći na pola i puniti ohlađenim filom. Posuti prah šećerom.