PREBRANAC

Sastojci

  • 3 dl pasulja belog krupnog tetovca
  • 2 glavice luka srednje
  • 1-2 šargarepe
  • 1-2 korena peršuna
  • maslinovo ulje
  • 1-2 čena belog luka
  • 1 kašika brašna
  • aleva paprika
  • so

Upustvo

  • Oprati pasulj, beli krupni, tetovac, prokuvati dva puta i baciti tu vodu, da se ne nadima stomak. Staviti u treću vodu da se kuva.
  • Dodati dve srednje veličine glavice crnog luka sitno isečenog na listiće, 1-2 šargarepe isečene na kolutove, 1-2 korena peršuna takođe isečeno na kolutove. Ovo je neka mera za količinu pasulja od 3dl.
  • Poklopiti i kuvati da polako vri. Kada je pasulj kuvan ocediti vodu, koju možemo iskoristiti za supu.
  • U posebnu posudu sipaćemo malo maslinovog ulja, dodati 1-2 češnja sitno sečenog belog luka, ne mora, zagrejati, dodati kašiku brašna, crvene paprike, promešati, dodati kuvan pasulj.
  • Mešanjem sjediniti i sipati supu u kojoj se kuvao pasulj, naliti da bude gusto, posoliti i ostaviti da polako vri, da se gore pojavi staklasta masa.
  • Ovo jelo služiti uz faširanu šniclu, pečenu kobasicu, već po želji.