POTAŽ OD KARFIOLA

Sastojci

  • 2 krompira srednje veličine
  • 1 veći luk
  • so
  • biber
  • vegeta
  • karfiol mali ili srednji onako da bude 6–7 cvetova veličine šake
  • pavlaka za kuvanje 250 ml
  • beli luk
  • limun

Upustvo

  • Oljuštite krompir i crni luk i iseckajte ih na kocke. U dublji lonac ubacite isečeni krompir i luk, nalijte vrelom vodom da ogrezne, dodajte ravnu kašičicu soli, isto toliko vegete i dva prstohvata bibera.
  • Kuvajte dok krompir ne omekša toliko da viljuška može lagano da prođe kroz njega i ne dosipajte vode.
  • U međuvremenu očistite karfiol i iscepkajte ga na male cvetove. Kada je krompir skuvan, dodajte vrele vode onoliko koliko želite da bude potaža. Ubacite karfiol. Kuvajte dok karfiol skroz ne omekša (10–15 minuta). U ovoj fazi probajte, pa procenite šta još treba da se doda od začina. Kada i karfiol smekša, sve to izmutite štapnim mikserom.
  • Nakon toga dodajte celu pavlaku za kuvanje i jedan svež čen belog luka koji ćete narendati na najsitnije rende. Opet mikserom sve izmutite, da ne bi beli luk plivao po potažu.
  • Potaž treba da bude gustine smese za palačinke, pa ako je previše gust, dodajte još malo vode. Na kraju dodajte malo limuna, ali ne previše.
  • Potaž servirajte posut sa malo iseckanog svežeg peršunovog lišća.