POSNI KROASANI

Course: toplo predjelo

Sastojci

  • 800 g brašna
  • 2 kašičice soli
  • 1 kocka kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 500 dl mineralne vode
  • 200 dl ulja

Za premazivanje:

  • 100 g posni majonez
  • 50 g susam
  • 200 g margarin

Upustvo

  • Sipati polovinu brašna od pripremljenog, izmrviti kvasac, dodati mineralnu vodu, šećer, so, ulje i sa preostalim brašnom umesite glatko testo. Testo premazati uljem, pokriti providnom folijom i ostavite da se usdvostruči.
  • Naraslo testo premesiti, podeliti na 3 dela, pokriti folijom i ostavite 5 minuta. Svaki deo rastanjiti oklagijom u veliki krug, premazati omekšalim margarinom i pomoću točkića za testo iseći troglove preko celog testa. Preklopiti jedan deo preko drugog. Postupak ponoviti i sa preostalim testom.
  • Opet koru razviti u veliki krug, preseći točkićem na kroasane željene veličine i smotati kroasan, jednom rukom motajte a drugom izvlačite testo da bi kroasan više puta bio uvijen. Poređati u pleh koga ste obložili papirom za pečenje.
  • Kroasane ostavite najmanje 30 minuta da krenu. Premazati ih posnim majonezom i bogato posuti susamom. Peći na 200 C oko 15 minuta. Uživati u divnom ukusu. Prosto se tope u ustima. Prijatno!
  • Po želji kroasane možete puniti raznim slatkim ili slanim nadevima.