POSNA SARMA

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 1 veća glavica kiselog kupusa ili 2 manje
  • 4 struka praziluka
  • 3 glavice crnog luka
  • 4 šargarepe
  • 1,5 šolja pirinča od 250 ml
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika tucane crvene paprike
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 4 lovorova lista
  • 1 kašičica slatke crvene začinske paprike
  • mešavina biljnog začina po ukusu
  • ulje po potrebi
  • voda po potrebi

Zaprška:

  • 3 kašike ulja
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika crvene začinske paprike

Upustvo

  • Listove kupusa pripremiti za sarmu. Ako je kupus previše kiseo ostaviti ih u hladnoj vodi bar 2 sata. Povrće sitno iseckati i prvo kratko dinstati bez ulja, pa dodati ulje i dinstati na tihoj vatri dok ne omekša. Dodati pirinač i dinstati još 10 minuta, uz dolivanje vode po potrebi / oko 1 dl /. Dodati so, začin, biber, tucanu i mlevenu papriku i sve dobro promešati. Dno duboke posude podmazati uljem, staviti nekoliko listova kupus i slagati sarmu. Na svaki list kupusa staviti po kašiku nadeva.
  • Posle svakog reda sarmi staviti lovorov list. Prekriti sa listovima kupusa, naliti vodom da prekrije sarme, poklopiti i kuvati na tihoj vatri. Kad je list mekan, trebalo bi i sarma da je gotova. Napraviti zapršku. Na ulju propržiti brašno, dodati mlevenu papriku i vrućom zaprškom preliti sarmu. Kuvati još desetak minuta i skloniti sa ringle.
  • Nakon zapržavanja posudu sa sarmom možete ubaciti u rernu da dobije lepu koricu i da se još malo ukrčka. Ko voli i ima, može između savijenih sarmi ubaciti dimljenu ribu….Tada je sarma zaista posebnog ukusa.