POSNA SARMA
Course: glavno jelo
Sastojci
- 1 veća glavica kiselog kupusa ili 2 manje
- 4 struka praziluka
- 3 glavice crnog luka
- 4 šargarepe
- 1,5 šolja pirinča od 250 ml
- 1 kašika soli
- 1 kašika tucane crvene paprike
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 4 lovorova lista
- 1 kašičica slatke crvene začinske paprike
- mešavina biljnog začina po ukusu
- ulje po potrebi
- voda po potrebi
Zaprška:
- 3 kašike ulja
- 1 kašika brašna
- 1 kašika crvene začinske paprike
Upustvo
- Listove kupusa pripremiti za sarmu. Ako je kupus previše kiseo ostaviti ih u hladnoj vodi bar 2 sata. Povrće sitno iseckati i prvo kratko dinstati bez ulja, pa dodati ulje i dinstati na tihoj vatri dok ne omekša. Dodati pirinač i dinstati još 10 minuta, uz dolivanje vode po potrebi / oko 1 dl /. Dodati so, začin, biber, tucanu i mlevenu papriku i sve dobro promešati. Dno duboke posude podmazati uljem, staviti nekoliko listova kupus i slagati sarmu. Na svaki list kupusa staviti po kašiku nadeva.
- Posle svakog reda sarmi staviti lovorov list. Prekriti sa listovima kupusa, naliti vodom da prekrije sarme, poklopiti i kuvati na tihoj vatri. Kad je list mekan, trebalo bi i sarma da je gotova. Napraviti zapršku. Na ulju propržiti brašno, dodati mlevenu papriku i vrućom zaprškom preliti sarmu. Kuvati još desetak minuta i skloniti sa ringle.
- Nakon zapržavanja posudu sa sarmom možete ubaciti u rernu da dobije lepu koricu i da se još malo ukrčka. Ko voli i ima, može između savijenih sarmi ubaciti dimljenu ribu….Tada je sarma zaista posebnog ukusa.