Sastojci:

250 g brašna
250 g sitnog sira
250 g margarina (ili masti)
1 kašičica soli (ako je sir neslan, ako je slan, dovoljno je i 1/2 kašičice)

Priprema:

U odgovarajuću posudu za mešenje, rukama izmrvite margarin u brašnu. Margarin se mora što bolje izmešati sa brašnom, ali nemojte da ga topite, jer ćete ga onda jako teško ravnomerno umešati.

U to dodajte sitni, nemasni tzv. „švapski“ sir. Sve zajedno dobro izmesite.

Važno je da ovo testo mora da odstoji najmanje jedan sat u frižideru, odnosno da se ohladi i stegne. Najbolje rezultate daje ako ga napravite dan ranije. Ako ih pečete odmah pogačice neće narasti.

Možete da napravite i veću količinu testa, koju možete držati u zamrzivaču, a odmrzavati kasnije po potrebi, premesiti i praviti pogačice. Poenta je da testo treba malo da fermentiše kako bi bolje naraslo prilikom pečenja.

Druga važna stvar je da ne dodajete ništa više od onog napisanog. Ako vam se učini da je testo suviše mekano i da se lepi – nema veze, kad odstoji i kad se ohladi moći ćete ga bolje umestiti, odn. premesiti. Zato ovo testo i treba praviti u nekoj posudi, a ne na dasci za mešenje. Ako dodate brašna više nego što treba, dobićete kamenčiće umesto pogačica.

Dobro rashlađeno testo razvijte na debljinu između 0,5 i 1 cm. Vadite pogačice čašicom ili modlom prečnika otprilike 2-3 cm, ne treba da budu velike. Pogačice ređajte u tepsiju. Od gore ih možete premazati umućenim jajetom i posuti mlevenim biberom, kimom, susamom… čime volite.

Tepsiju sa pogačicama stavite u zagrejanu rernu na 220ºC. Pecite ih dvadesetak minuta, odnosno dok lepo ne porumene.

POGAČICE SA SIROM

Course: toplo predjelo