Sastojci:

1 kvasac

2 šolje mlake vode

pola kašičice šećera

kašičica soli

kašika ulja

pola šolje kukuruznog brašna

2 šolje integralnog brašna

2 šolje crnog brašna

Priprema: 

U činiji izdrobite kvasac, ubacite pola kašičice šećera i ulijte mlaku vodu, pustite da odstoji 5 minuta. 

Ubacite kašiku ulja, pola šolje kukuruznog brašna i kašičicu soli. Zatim u smesu dodajte 1 šolju integralnog brašna i dobro sjedinite, posle toga 1 šolju crnog brašna i opet izmešajte.

Sada dodajte narednu šolju integralnog brašna i dobro izmešajte, a potom sledeću (poslednju šolju brašna) postepeno dodajte i mešajte.

Testo treba da se lepi i da lagano počinje da se odvaja od činije. Potrebno je da ga dobro umesite tako što ćete ga malo podizati kao kada se viljuškom muti jaje.

Stavite kesu preko činije i ostavite da odstoji na toplom oko 30 minuta.

Dobro pobrašnjavite radnu površinu i prebacite testo na nju. Istrljajte ruke brašnom, pa mesite lagano cipovku tako što ćete prvo prebaciti jednu stranu, pa drugu i zatim naredne dve tako da vučete brašno koje je ispod testa.

Umesite lagano i prebacite u okruglu tepsiju koju ste prethodno dobro namazali uljem.

Stavite rernu da se zagreva na 200 stepeni, a za to vreme neka cipovka odstoji 10 minuta.

Zasecite odozgo nožem u vidu krivih linija (2,3 linije).

I pred pečenje malo rukama isprskajte vodu po njemu.

Ubacite u rernu da se peče na 200 stepeni 45 minuta. Izvadite iz rerne i iz tepsije i uvijte u krpu. Služite toplo.

POGAČA CIPOVKA