Sastojci:
1 kvasac
2 šolje mlake vode
pola kašičice šećera
kašičica soli
kašika ulja
pola šolje kukuruznog brašna
2 šolje integralnog brašna
2 šolje crnog brašna
Priprema:
U činiji izdrobite kvasac, ubacite pola kašičice šećera i ulijte mlaku vodu, pustite da odstoji 5 minuta.
Ubacite kašiku ulja, pola šolje kukuruznog brašna i kašičicu soli. Zatim u smesu dodajte 1 šolju integralnog brašna i dobro sjedinite, posle toga 1 šolju crnog brašna i opet izmešajte.
Sada dodajte narednu šolju integralnog brašna i dobro izmešajte, a potom sledeću (poslednju šolju brašna) postepeno dodajte i mešajte.
Testo treba da se lepi i da lagano počinje da se odvaja od činije. Potrebno je da ga dobro umesite tako što ćete ga malo podizati kao kada se viljuškom muti jaje.
Stavite kesu preko činije i ostavite da odstoji na toplom oko 30 minuta.
Dobro pobrašnjavite radnu površinu i prebacite testo na nju. Istrljajte ruke brašnom, pa mesite lagano cipovku tako što ćete prvo prebaciti jednu stranu, pa drugu i zatim naredne dve tako da vučete brašno koje je ispod testa.
Umesite lagano i prebacite u okruglu tepsiju koju ste prethodno dobro namazali uljem.
Stavite rernu da se zagreva na 200 stepeni, a za to vreme neka cipovka odstoji 10 minuta.
Zasecite odozgo nožem u vidu krivih linija (2,3 linije).
I pred pečenje malo rukama isprskajte vodu po njemu.
Ubacite u rernu da se peče na 200 stepeni 45 minuta. Izvadite iz rerne i iz tepsije i uvijte u krpu. Služite toplo.