Sastojci:

Za testo:

250 g brašna

4 kašike sitnog šećera

so

1 jaje

2 žumanceta

60 g maslaca

sveže grožđe posuto šećerom

Za nadev:

3 belanceta

1 žumance

2 kašike sitnog šećera sa aromom vanile

malo brašna

Priprema:

Na dasci za mešenje zamesti testo od 250 g prosejanog brašna, 4 kašike sitnog šećera i malo soli. Dodati 1 jaje, 2 žumanceta i 60 g maslaca. Testo dobro izraditi, zatim ga oklagijom rastanjiti i staviti u podmazan pleh.

Po testu posuti samo zrna svežeg grožđa, posuti ih šećerom, pa pitu peći u rerni. Zasebno ulupati čvrst sneg od 3 belanceta, dodati 1 žumance i 2 kašike sitnog šećera zamirisanog vanilom, vrlo malo brašna, pa sve zajedno dobro izmutiti.

Ovaj nadev sipati preko testa, vratiti pitu natrag u rernu, još malo je zapeći, zatim izvaditi iz rerne, iseći na komade i služiti.

PITA OD SVEŽEG GROŽĐA

Course: desert