PITA OD SVEŽEG GROŽĐA

Course: desert

Sastojci

Za testo:

  • 250 g brašna
  • 4 kašike sitnog šećera
  • so
  • 1 jaje
  • 2 žumanceta
  • 60 g maslaca
  • sveže grožđe posuto šećerom

Za nadev:

  • 3 belanceta
  • 1 žumance
  • 2 kašike sitnog šećera sa aromom vanile
  • malo brašna

Upustvo

  • Na dasci za mešenje zamesti testo od 250 g prosejanog brašna, 4 kašike sitnog šećera i malo soli. Dodati 1 jaje, 2 žumanceta i 60 g maslaca. Testo dobro izraditi, zatim ga oklagijom rastanjiti i staviti u podmazan pleh.
  • Po testu posuti samo zrna svežeg grožđa, posuti ih šećerom, pa pitu peći u rerni. Zasebno ulupati čvrst sneg od 3 belanceta, dodati 1 žumance i 2 kašike sitnog šećera zamirisanog vanilom, vrlo malo brašna, pa sve zajedno dobro izmutiti.
  • Ovaj nadev sipati preko testa, vratiti pitu natrag u rernu, još malo je zapeći, zatim izvaditi iz rerne, iseći na komade i služiti.