Sastojci:

Za testo:

160 g brašna

maslac

1 jaje

sok od pola limuna

2 kašičice ruma

so

Za nadev:

5 jaja

250 g šećera

500 g kestena

Priprema:

Na dasku za mešenje prosejati 160 g brašna, staviti komad maslaca, 1 jaje, sok od pola limuna, 2 kašičice ruma i vrlo malo soli. Ovo zamesiti hladnom vodom, izraditi testo, pa ga tanko razviti, a po njemu namazati 150 g maslaca i testo presavijati. Zatim ga ostaviti da se odmara. Ovo ponavljati tri puta i kad testo bude gotovo, razviti ga tanko oklagijom. zagrejati nož u žaru i preseći testo vrućim nožem napola.

U jedan pleh staviti polovinu testa, a drugu polovinu ostaviti u stranu.

Za nadev nam je potrebno dobro umutiti 5 žumanaca, sa 250 g šećera. U žumanca dodati pola kg kuvanih oljuštenih i propasiranih kestena i najzad čvrst sneg od belanaca. Sve dobro izmešati, sipati na testo u plehu, pa ravnomerno kesten razvući po celom testu, a preko nadeva staviti drugu polovinu testa, namazati je razmućenim jajetom i peći u vreloj pećnici. Pečenu pitu iseći na četvrtaste komade i zasuti šećerom zamirisanog vanilom.

PITA OD KESTENA

Course: desert