PITA OD MASLACA SA RIBIZLAMA

Course: desert

Sastojci

  • 250 g brašna
  • 150 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 2 žumanceta
  • ribizle
  • 2 žumanceta
  • 100 g šećera u prahu
  • 120 g mlevenih badema
  • 1 kašika ruma
  • 4 belanceta

Upustvo

  • Na dasku za mešenje prosejati 250 g brašna, staviti 150 g maslaca, 100 g šećera, 2 žumanceta, i ostaviti da se testo na hladnom mestu odmori. Testo razviti u koru sa prsta debljine, staviti ga u pleh pa ga upola iseći.
  • Upola ispečeno testo izvaditi iz pećnice, posuti ga pošećerenim ribizlama, a preko ribizla staviti nadev.
  • Za nadev nam je potrebno 2 žumanceta, koja ćemo umutiti sa 100 g šećera u prahu. Potom ćemo dodati 120 g oljuštenih i samlevenih badema, 1 kašiku ruma i na kraju dodati čvrst sneg od belanaca.
  • Sve dobro promešati i preliti preko testa i ribizla.
  • Zatim testo staviti u pećnicu da se dopeče. Kad je ispečeno, izvaditi ga, iseći na komade i posuti šećerom zamirisanim vanilom.