Sastojci:

250 g brašna

150 g maslaca

100 g šećera

2 žumanceta

ribizle

2 žumanceta

100 g šećera u prahu

120 g mlevenih badema

1 kašika ruma

4 belanceta

Priprema:

Na dasku za mešenje prosejati 250 g brašna, staviti 150 g maslaca, 100 g šećera, 2 žumanceta, i ostaviti da se testo na hladnom mestu odmori. Testo razviti u koru sa prsta debljine, staviti ga u pleh pa ga upola iseći.

Upola ispečeno testo izvaditi iz pećnice, posuti ga pošećerenim ribizlama, a preko ribizla staviti nadev.

Za nadev nam je potrebno 2 žumanceta, koja ćemo umutiti sa 100 g šećera u prahu. Potom ćemo dodati 120 g oljuštenih i samlevenih badema, 1 kašiku ruma i na kraju dodati čvrst sneg od belanaca.

Sve dobro promešati i preliti preko testa i ribizla.

Zatim testo staviti u pećnicu da se dopeče. Kad je ispečeno, izvaditi ga, iseći na komade i posuti šećerom zamirisanim vanilom.

PITA OD MASLACA SA RIBIZLAMA

Course: desert