PITA OD MASLACA SA KREMOM I JAGODAMA

Course: desert

Sastojci

Za testo:

  • 200 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 200 g brašna
  • 4 žumanceta
  • na vrh noža sode bikarbone
  • džem od jagoda za premazivanje kore

Za nadev:

  • 4 žumanceta
  • 150 g sitnog šećera
  • 2 kašike brašna
  • 4 dl mleka
  • 50 g maslaca
  • jagode

Upustvo

  • Zamesiti na dasci za mešenje 200 g maslaca, 200 g šećera, 200 g brašna i 4 žumanceta. Izmesiti dobro testo, a zatim dodati na vrh noža sode bikrabone.
  • Namazati pleh maslacem, posuti ga brašnom, staviti testo u pleh i rastanjiti ga po celom plehu ravnomerno, a zatim ga staviti u vrelu rernu i peći.
  • Pečeno testo premazati džemom od jagoda.
  • Za nadev nam je potrebno 4 žumanceta, koje ćemo pomešati sa 150 g sitnog šećera. Zatim ćemo dodati 2 kašike brašna, 4 dl mleka i 50 g maslaca. Staviti činiju na štednjak i sve dobro mešati dok se masa ne prokuva. Potom činiju skinuti sa štednjaka i ostaviti da se nadev ohladi.
  • Rashlađenim nadevom premazati ispečeno testo sa prsta debelo, a po njemu ređati sveže jagode jednu do druge.
  • Seći pitu na kvadrate, stavljati ih na stakleni tanjir i služiti.