Sastojci:

Za testo:

200 g maslaca

200 g šećera

200 g brašna

4 žumanceta

na vrh noža sode bikarbone

džem od jagoda za premazivanje kore

Za nadev:

4 žumanceta

150 g sitnog šećera

2 kašike brašna

4 dl mleka

50 g maslaca

jagode

Priprema:

Zamesiti na dasci za mešenje 200 g maslaca, 200 g šećera, 200 g brašna i 4 žumanceta. Izmesiti dobro testo, a zatim dodati na vrh noža sode bikrabone.

Namazati pleh maslacem, posuti ga brašnom, staviti testo u pleh i rastanjiti ga po celom plehu ravnomerno, a zatim ga staviti u vrelu rernu i peći.

Pečeno testo premazati džemom od jagoda.

Za nadev nam je potrebno 4 žumanceta, koje ćemo pomešati sa 150 g sitnog šećera. Zatim ćemo dodati 2 kašike brašna, 4 dl mleka i 50 g maslaca. Staviti činiju na štednjak i sve dobro mešati dok se masa ne prokuva. Potom činiju skinuti sa štednjaka i ostaviti da se nadev ohladi.

Rashlađenim nadevom premazati ispečeno testo sa prsta debelo, a po njemu ređati sveže jagode jednu do druge.

Seći pitu na kvadrate, stavljati ih na stakleni tanjir i služiti.

PITA OD MASLACA SA KREMOM I JAGODAMA

Course: desert