PIRE OD BATATA

Sastojci

  • 1 kg batata
  • oko 200 ml mleka kravljeg ili od orašastih plodova
  • 100 g sušenog paradajza
  • kašika putera ili maslinovog ulja
  • mladi luk
  • so

Upustvo

  • Skuvajte batat u ljusci dok ne postane mekan (oko 30 minuta). Nemojte dodavati so u vodu. Unapred izvadite iz frižidera mleko da ne bude hladno. Sitno naseckajte sušeni paradajz i mladi luk.
  • Skuvani batat pažljivo oljuštite i izmiksajte ga u blenderu ili mikserom zajedno sa mlekom. U pire dodajte kašiku putera ili ulja, so po ukusu i još jednom dobro promešajte.
  • Ako želite pikantniji ukus, dodajte i kašičicu karija. Dodajte naseckan sušeni paradajz i kašikom ga pomešajte sa pireom.
  • Izručite pire u tanjire, pospite preko paradajzom i mladim lukom.