Sastojci:

• 2 pileta
• so i biber
• 4 kašike ulja ili 3 kašike margarina
• 1 glavica luka
• 2 čena belog luka
• trećina šolje belog vina
• 375 do 440 g smrznutog spanaća
• so i biber
• 3/8 l supe ili vode
• 1/4 l milerama
• 2 do 3 kašike brašna

Za salatu:

• 8 paradajza
• 2 šolje griza
• so
• 1 luk
• 2 kašike ulja
• 5 šolja vode

Priprema: 

Očišćeno pile raseći na četvrtine, začiniti i propeći na ulju oko 20 minuta na slaboj vatri. Izvaditi meso i ostaviti na toplom mestu.

U masnoću dodati luk isečen na kockice i sasvim sitno iseckan beli luk i razblažiti belim vinom. Dodati odmrznut spanać i kuvati poklopljeno oko 10 minuta. Doliti supu i začiniti mileramom u koji je umešano brašno. Sve dobro prokuvati.

Vratiti komade pilećeg pečenja u sos i još jednom zagrejati.

Leti za salatu propržiti na ulju pirinač izmešan sa lukom, solju i naliti vodom. Kuvati. Zatim zaseći paradajze, izbušiti ih i ispuniti kuvanim pirinčom. Zatim ih namazati uljem i propeći u rerni oko 10 minuta.

Sve servirati na velikom tanjiru.

PILE NA GRČKI NAČIN

Course: glavno jelo