Sastojci:

5 g aleve parike

2 kom. belоg luka

150 ml belog vina

biberа

150 g graška

100 g zelene boranije

50 g crnog luka

80 g kukuruzа šećerca

150 g lignji

20 ml maslinovog ulja

5 kom. lovorovog lista

1 kom. crvene paprikе

150 g pilećeg filea

100 g pirinča

5 g ruzmarina

so

15 g vegete

Priprema:

Piletinu isecite na kockice, pakovanje lignji osušite ubrusom i isecite na kolutove, isecite crni luk i dva čena belog luka. Začinite piletinu i lignje vegetom. Propržite piletinu na maslinovom ulju i dinstanom luku. Dok se piletina peče, isecite papriku na trake. Kada je piletina gotova, servirajte je i pokrijte ubrusom kako bi upila višak masnoće. Propržite luk u tiganju i dodajte beli luk. Kad beli luk pusti miris, dodajte papriku. Sipajte 1,5 šolju pirinča i propržite. Zatim nalijte litar vode. Dodajte pola kašičice aleve paprike, posolite, pobiberite, dodajte malo ruzmarina i lovorovog lista. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte poklopljeno na umerenoj temperaturi dok pirinač ne upije sok. Za to vreme propržite lignje na puteru dok ne dobiju zlatnu boju. Kada pirinač upije sok, dodajte grašak, boraniju i kukuruz, ili povrće po izboru. Kuvajte još pet minuta. Ulijte 150 ml belog vina i kuvajte bez poklopca 15 minuta dok alkohol ne ispari. Zatim stavite piletinu i preko nje lignje. Pokrijte poklopcem i bez mešanja kuvajte na umerenoj temperaturi još 10 minuta.

PAELJA

Course: glavno jelo