PAELJA

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 5 g aleve parike
  • 2 komada belоg luka
  • 150 ml belog vina
  • biber
  • 150 g graška
  • 100 g zelene boranije
  • 50 g crnog luka
  • 80 g kukuruzа šećerca
  • 150 g lignji
  • 20 ml maslinovog ulja
  • 5 komada lovorovog lista
  • 1 komada crvene paprikе
  • 150 g pilećeg filea
  • 100 g pirinča
  • 5 g ruzmarina
  • so
  • 15 g vegete

Upustvo

  • Piletinu isecite na kockice, pakovanje lignji osušite ubrusom i isecite na kolutove, isecite crni luk i dva čena belog luka. Začinite piletinu i lignje vegetom. Propržite piletinu na maslinovom ulju i dinstanom luku. Dok se piletina peče, isecite papriku na trake. Kada je piletina gotova, servirajte je i pokrijte ubrusom kako bi upila višak masnoće. Propržite luk u tiganju i dodajte beli luk. Kad beli luk pusti miris, dodajte papriku. Sipajte 1,5 šolju pirinča i propržite. Zatim nalijte litar vode. Dodajte pola kašičice aleve paprike, posolite, pobiberite, dodajte malo ruzmarina i lovorovog lista. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte poklopljeno na umerenoj temperaturi dok pirinač ne upije sok. Za to vreme propržite lignje na puteru dok ne dobiju zlatnu boju. Kada pirinač upije sok, dodajte grašak, boraniju i kukuruz, ili povrće po izboru. Kuvajte još pet minuta. Ulijte 150 ml belog vina i kuvajte bez poklopca 15 minuta dok alkohol ne ispari. Zatim stavite piletinu i preko nje lignje. Pokrijte poklopcem i bez mešanja kuvajte na umerenoj temperaturi još 10 minuta.