PAELJA
Course: glavno jelo
Sastojci
- 5 g aleve parike
- 2 komada belоg luka
- 150 ml belog vina
- biber
- 150 g graška
- 100 g zelene boranije
- 50 g crnog luka
- 80 g kukuruzа šećerca
- 150 g lignji
- 20 ml maslinovog ulja
- 5 komada lovorovog lista
- 1 komada crvene paprikе
- 150 g pilećeg filea
- 100 g pirinča
- 5 g ruzmarina
- so
- 15 g vegete
Upustvo
- Piletinu isecite na kockice, pakovanje lignji osušite ubrusom i isecite na kolutove, isecite crni luk i dva čena belog luka. Začinite piletinu i lignje vegetom. Propržite piletinu na maslinovom ulju i dinstanom luku. Dok se piletina peče, isecite papriku na trake. Kada je piletina gotova, servirajte je i pokrijte ubrusom kako bi upila višak masnoće. Propržite luk u tiganju i dodajte beli luk. Kad beli luk pusti miris, dodajte papriku. Sipajte 1,5 šolju pirinča i propržite. Zatim nalijte litar vode. Dodajte pola kašičice aleve paprike, posolite, pobiberite, dodajte malo ruzmarina i lovorovog lista. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte poklopljeno na umerenoj temperaturi dok pirinač ne upije sok. Za to vreme propržite lignje na puteru dok ne dobiju zlatnu boju. Kada pirinač upije sok, dodajte grašak, boraniju i kukuruz, ili povrće po izboru. Kuvajte još pet minuta. Ulijte 150 ml belog vina i kuvajte bez poklopca 15 minuta dok alkohol ne ispari. Zatim stavite piletinu i preko nje lignje. Pokrijte poklopcem i bez mešanja kuvajte na umerenoj temperaturi još 10 minuta.