NOVOGODIŠNJI KEKSIĆI
Course: desert
Sastojci
- 1 jaje
- 750 g brašna
- 230 ml melase možete staviti med ili ječmeni slad
- 220 g smeđeg šećera
- 200 g maslaca
- 120 ml vode
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica mlevenog đumbira
- 1/2 kašičice mlevenog cimeta
- 1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- ¼ kašičice mlevenog karanfilića
- par kapi vanila arome
Za ukrašavanje:
- 2 belanca
- 250 g šećera u prahu
- sok od pola limuna
- jestive boje
Upustvo
- Dobro izmešajte brašno, prašak za pecivo, đumbir, cimet, oraščić i karanfilić. Mikserom umutite maslac, melasu, šećer, vodu, jaje i nekoliko kapi vanile. Polako dodajte smesu od brašna i zamesite testo.
- Dobijeno prhko testo podelite na tri dela i svaki posebno uvijte u foliju. Ostavite u frižideru tri sata (može i duže).
- Na dasku stavite dosta brašna i razvaljajte testo. Modlicama vadite željene oblike u stavljajte u pleh obložen pek papirom. Napomena: obavezno brašnom pospite testo, oklagiju i modlice kako se testo ne bi lepilo!
- Keksiće pecite desetak minuta na temperaturi od 175 stepeni. Pazite da ih ne prepečete jer su ukusniji kada su mekani.
- Pre ukrašavanja ih dobro ohladite!
Ukrašavanje
- Dobro umutite belanca, umešajte šećer u prahu i limunov sok. Razdelite smesu i u svaki deo dodajte željenu boju. Stavite ih u različite kesice, odsecite malu rupu i ukrašavajte dobro ohlađene keksiće. Za ukrašavanje možete da koristite razne jestive perlice ili mašnice. Ostavite ih da prenoće pre upotrebe.