NOVOGODIŠNJI KEKSIĆI

Course: desert

Sastojci

  • 1 jaje
  • 750 g brašna
  • 230 ml melase možete staviti med ili ječmeni slad
  • 220 g smeđeg šećera
  • 200 g maslaca
  • 120 ml vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica mlevenog đumbira
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • ¼ kašičice mlevenog karanfilića
  • par kapi vanila arome

Za ukrašavanje:

  • 2 belanca
  • 250 g šećera u prahu
  • sok od pola limuna
  • jestive boje

Upustvo

  • Dobro izmešajte brašno, prašak za pecivo, đumbir, cimet, oraščić i karanfilić. Mikserom umutite maslac, melasu, šećer, vodu, jaje i nekoliko kapi vanile. Polako dodajte smesu od brašna i zamesite testo.
  • Dobijeno prhko testo podelite na tri dela i svaki posebno uvijte u foliju. Ostavite u frižideru tri sata (može i duže).
  • Na dasku stavite dosta brašna i razvaljajte testo. Modlicama vadite željene oblike u stavljajte u pleh obložen pek papirom. Napomena: obavezno brašnom pospite testo, oklagiju i modlice kako se testo ne bi lepilo!
  • Keksiće pecite desetak minuta na temperaturi od 175 stepeni. Pazite da ih ne prepečete jer su ukusniji kada su mekani.
  • Pre ukrašavanja ih dobro ohladite!

Ukrašavanje

  • Dobro umutite belanca, umešajte šećer u prahu i limunov sok. Razdelite smesu i u svaki deo dodajte željenu boju. Stavite ih u različite kesice, odsecite malu rupu i ukrašavajte dobro ohlađene keksiće. Za ukrašavanje možete da koristite razne jestive perlice ili mašnice. Ostavite ih da prenoće pre upotrebe.