MONTE TORTA

Course: desert

Sastojci

Za koru:

  • 6 belanaca
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 150 g pečenih lešnika

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 6 žumanaca
  • 100 g šećera
  • 2 kašike brašna
  • 2 pudinga sa ukusom vanile
  • 1 kašika arome vanile
  • 250 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 200 g nutele
  • 100 g pti ber keksa
  • 100 g crne čokolade

Za ukrašavanje:

  • 300 ml slatke pavlake
  • 50 g pečenih lešnika
  • 80 g crne čokolade
  • 1 kašika ulja

Upustvo

Priprema fila:

  • Žumanca umutiti sa šećerom, dodati prašak za puding i brašno. Sve sjediniti, pa polako sipati malo po malo mleka sve vreme mešajući kašikom da bi se masa polako razredila i da nema grudvica.
  • Ostatak mleka staviti da prokuva i zakuvati fil. Skloniti sa ringle, i ostaviti da se fil ohladi. A za to vreme ispeći koru.
  • Maslac sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu i pomešati sa ohlađenim filom.
  • Masu podeliti na dva dela, u jedan dodati otopljenu čokoladu, a drugi ostaje isti.

Priprema kore:

  • Pečene lesnike usitniti u secku tako da bude srednje krupne veličine.
  • Okrugao pleh sa štipaljkom, prečnika 26cm, obložiti papirom (samo dno), zatvoriti obruč i premazati margarinom po dnu preko papira i malo sa strane. Posuti lešnike po dnu.
  • U vangli mikserom umutiti belanca uz postepeno dodavanje šećera. Kada je masa čvrsta dodati brašno tako što ga prosejemo kroz sito i polako umešamo spatulom.
  • Sipati u pleh preko lešnika, poravnati i staviti da se peče 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
  • Ohlađenu koru prvo okrojiti nožem u krug, otvoriti obruč, skinuti ga.
  • Tacnu staviti preko i okrenuti naopačke, tako da su lešnici odozgo.
  • U šerpici na umerenoj temperaturi ugrejati nutelu, da bi mogla da se premaže preko lešnika. Keks izlomiti na sitnije krupnije delove pa poređati preko premazane nutele.
  • Obruč u kome se pekla kora oprati i vratiti preko torte. Tada sipati prvo žuti fil preko keksa. Poravnati tortu i staviti u friz ili zamrzivač, na kratko, samo dok se malo stegne da se filovi ne pomešaju. A zatim čokoladni fil koji takodje poravnamo.
  • Tortu staviti u frižider da prenoci, pa je sutradan ukrasiti umućenom slatkom pavlakom i rastopljenom čokoladom.