MONTE TORTA
Course: desert
Sastojci
Za koru:
- 6 belanaca
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 150 g pečenih lešnika
Za fil:
- 1 l mleka
- 6 žumanaca
- 100 g šećera
- 2 kašike brašna
- 2 pudinga sa ukusom vanile
- 1 kašika arome vanile
- 250 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 200 g nutele
- 100 g pti ber keksa
- 100 g crne čokolade
Za ukrašavanje:
- 300 ml slatke pavlake
- 50 g pečenih lešnika
- 80 g crne čokolade
- 1 kašika ulja
Upustvo
Priprema fila:
- Žumanca umutiti sa šećerom, dodati prašak za puding i brašno. Sve sjediniti, pa polako sipati malo po malo mleka sve vreme mešajući kašikom da bi se masa polako razredila i da nema grudvica.
- Ostatak mleka staviti da prokuva i zakuvati fil. Skloniti sa ringle, i ostaviti da se fil ohladi. A za to vreme ispeći koru.
- Maslac sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu i pomešati sa ohlađenim filom.
- Masu podeliti na dva dela, u jedan dodati otopljenu čokoladu, a drugi ostaje isti.
Priprema kore:
- Pečene lesnike usitniti u secku tako da bude srednje krupne veličine.
- Okrugao pleh sa štipaljkom, prečnika 26cm, obložiti papirom (samo dno), zatvoriti obruč i premazati margarinom po dnu preko papira i malo sa strane. Posuti lešnike po dnu.
- U vangli mikserom umutiti belanca uz postepeno dodavanje šećera. Kada je masa čvrsta dodati brašno tako što ga prosejemo kroz sito i polako umešamo spatulom.
- Sipati u pleh preko lešnika, poravnati i staviti da se peče 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
- Ohlađenu koru prvo okrojiti nožem u krug, otvoriti obruč, skinuti ga.
- Tacnu staviti preko i okrenuti naopačke, tako da su lešnici odozgo.
- U šerpici na umerenoj temperaturi ugrejati nutelu, da bi mogla da se premaže preko lešnika. Keks izlomiti na sitnije krupnije delove pa poređati preko premazane nutele.
- Obruč u kome se pekla kora oprati i vratiti preko torte. Tada sipati prvo žuti fil preko keksa. Poravnati tortu i staviti u friz ili zamrzivač, na kratko, samo dok se malo stegne da se filovi ne pomešaju. A zatim čokoladni fil koji takodje poravnamo.
- Tortu staviti u frižider da prenoci, pa je sutradan ukrasiti umućenom slatkom pavlakom i rastopljenom čokoladom.