Sastojci: 

Za testo:

• 6 jaja
• 6 kašika brašna
• 6 kašika šećera
• prašak za pecivo

Za fil:

• 1 puding od vanile
• 250 g putera
• 3 žumanceta
• 250 g prah šećera
• 300 g jagoda

Za ukrašavanje:

• 250 ml slatke pavlake
• 300 g jagoda
• 100 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Za testo razdvojiti žumanca od belanaca, od belanaca i šećera ulupati čvrst sneg pa dodavati jedno po jedno žumance. Na kraju dodati 6 kašika brašna i prašak za pecivo. Rernu zagrejati na 200 stepeni. U okruglu modlu za tortu postavljenu papirom za pečenje sipati testo i peći ga 15 minuta. Čačkalicom proveriti da li je piškota pečena, zabosti je u testo i ako ne ostane traga i testo se odlepi od ivice pleha, pečeno je. Kada se ohladi testo, preseći ga horizontalno na dve kore. Za fil prvo skuvati puding po uputstvu, bez šećera, kada je skuvan uz stalno mešanje dodavati jedno po jedno žumance. U posebnoj posudi umutiti penasto puter i prah šećer. Kada je puding hladan sjediniti dva fila. Premazati prvu koru pa na fil poređati iseckane jagode. Po uputsvu ulupati slatku pavlaku i polovinu staviti na jagode. Prekriti drugom korom, premazati ostatkom fila i ukrasiti šlagom i jagodama. Za ukrašavanje izabrati lepe krupne jagode.

MIRKINA TORTA

Course: desert